Franciaország kiadja a diktátort Panamának

A francia hatóságok beleegyeztek abba, hogy kiadják szülőhazájának Manuel Noriega egykori panamai diktátort, hogy a latin-amerikai országban töltse le a rá ott kiszabott hosszú börtönbüntetést - közölte Noriega ügyvédje.

Yves Leberquier elmondta, hogy Francois Fillon francia kormányfő július 6-án írta alá a kiadatási végzést, amiről Noriegát a múlt héten értesítették. Noriega nem akarja fellebbezéssel hátráltatni a kiadatást, amely legkorábban szeptemberben történhet meg - tette hozzá az ügyvéd.

A panamai kormány azért kéri az 1989-ben megbuktatott diktátor kiadatását, hogy hazájában töltse le húszéves börtönbüntetését. Ezt távollétében azért szabták ki rá, mert 1985-ben elrendelte fő ellenzéki vetélytársa, Hugo Spadafora meggyilkolását.

A francia igazságszolgáltatás tavaly júliusban kábítószer-kereskedelemből származó pénzek tisztára mosása miatt hét év szabadságvesztésre ítélte a 77 éves volt tábornokot. Noriega a drogcsempészetből származó bevételeiből 2,3 millió eurónak megfelelő francia frankot mosott tisztára az 1991-ben nemzetközi csalás miatt felszámolt Bank of Credit and Commerce International (BCCI) nevű pénzintézeten keresztül. A Londonon és Párizson átfolyt pénzek végállomása Ausztria, Luxemburg és Svájc volt.

A diktátort 2010 áprilisában adta ki Párizsnak az Egyesült Államok, ahol az elmúlt húsz évet kábítószer-kereskedelem miatt börtönben töltötte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.