Franciaország megígérte, hogy segít az olasz hatóságoknak

Párizs kész a francia bevándorlási szervek munkatársainak Olaszországba küldésével segíteni a helyi hatóságokat a menekültáradat kezelésére - jelentette be csütörtökön Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.
"Megértem teljesen, hogy ez nagyon nehéz Olaszországnak. Tudnia kell, hogy nincs egyedül" - mondta a belügyminiszter az RFI francia közszolgálati rádióban.

Cazeneuve jelezte, hogy az Európai Bizottság olyan fogadóhelyeket tervez felállítani Olaszországban és Görögországban, ahol a menekültkérőket szétválasztanák azoktól a migránsoktól, akik gazdasági bevándorlóknak minősülnek, és ebben a feladatban a francia adminisztráció segítséget tudna nyújtani.

"Kész vagyok az OFPRA (Menekültek és hontalanok védelmének francia hivatala) és az OFII (Bevándorlási és integrációs francia hivatal) munkatársait odaküldeni, hogy segítsék az olaszokat" - hangsúlyozta a miniszter.

Az OFPRA vizsgálja meg a menekültkérelmeket, míg az OFII a migránsok integrációját segíti a Franciaországba érkezésüket követő első öt évben.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök vasárnap azt mondta, hogy ha az Európai Unióban nem a szolidaritás kerekedik felül azon tagállamok iránt, ahova a menekültek érkeznek, Olaszország saját megoldást léptet életbe a bevándorlási helyzet kezelésére.

"Minden országnak meg kell mondani, hogy egyetért-e az Európai Bizottság javaslataival vagy sem. Franciaország azzal a feltétellel támogatja, hogy valamennyi javaslatot el kell elfogadni. Az Európai Bizottság javaslatai koherensek, és ez a koherencia a szolidaritás és a felelősség egyensúlyán alapul" - tette hozzá.

Az Európai Bizottság által májusban javasolt kvótarendszer értelmében az Olaszországban és Görögországban összezsúfolódott menekültek mintegy 40 százalékát elosztanák a tagállamok között. Ugyanilyen elvek alapján 20 ezer embert fogadnának be az EU-ba a polgárháború sújtotta Szíriából, illetve Eritreából.

A francia kormány egyébként szerdán jelentette be, hogy újabb 10,5 ezer szálláshelyet hoz létre a migránsok fogadására, miközben az illegális bevándorlás ellen szigorúabban kíván fellépni a korábbiaknál jelentősebb számú visszatoloncolással. Ennek érdekében a származási országgal való együttműködést is megerősítené Párizs a migránsok visszafogadására.

A belügyminiszter által "ambiciózusnak" nevezett terv értelmében bővítenék a befogadóhelyeket, ahova elsősorban Afrikából a szegénység elöl érkeznek a migránsok. A menekültkérőknek a jövő év végig további 4 ezer, 2017-ben pedig a már menekültstátusszal rendelkező külföldieknek 5 ezer helyet, az elfogadhatatlan higiéniai körülmények között illegális sátortáborokban vagy az utcán élők számára pedig 1500 sürgősségi szálláshelyet hoz létre a kormány Cazeneuve bejelentése szerint.

Franciaország nem számít célországnak a Szíriából és Afrikából érkező migránsoknak, akik általában Nagy-Britanniába vagy a skandináv országokba utaznak tovább, de az átjutásra várakozva sokan elfogadhatatlan körülmények között élnek. A menekültkérőknek csak a fele tartózkodik megfelelő szálláshelyen, a migránsok egy része a sürgősi szállások túlterheltsége miatt párizsi parkokban, metrómegállókban, az utak mentén szélen vagy a La Manche-csatorna körüli erőkben kialakított illegális sátortáborokban húzza meg magát. A menekülteket segítő szervezetek által üdvözölt terv keretében új munkahelyeket is létrehozna a kormány a menekültkérelmek gyorsabb elbírálása érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.