Franciaország Líbiáig megy az embercsempészek ellen

Franciaország kész segíteni a líbiai egységkormányt az ország partjainál a tengeri biztonság megteremtésében – mondta kedden Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter.

„Már csak az kell, hogy (Fájez esz-Szarrádzs líbiai) miniszterelnök megmondja, milyen biztonsági intézkedéseket tervez, és milyen kérésekkel kíván a nemzetközi közösséghez fordulni Líbia tengeri biztonságának megteremtéséhez” – fogalmazott a tárcavezető az Europe1 francia kereskedelmi rádióban.

„Mi készen állunk” – hangsúlyozta Jean-Yves Le Drian utalva arra a segítségre, amelyet Franciaország nyújtana a Sophia elnevezésű uniós katonai művelet kiterjesztésében az embercsempészek hajóinak feltartóztatására Líbia partjainál.

Az európai országok attól tartanak, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet líbiai előrenyomulásával újabb migránsáradat indulhat meg a Földközi-tengeren Olaszország partjai felé.

Az uniós haditengerészeti misszió mandátumának a líbiai felségvizekre történő kiterjesztéséről április 18-án egyeztettek az EU-tagországok védelmi és külügyminiszterei. A hadműveletet elsősorban Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország szorgalmazta a találkozón.

A földközi-tengeri embercsempészettel szembeni, EuNavforMed elnevezésű uniós művelet első, felderítési szakaszának megkezdését 2015. július 2-án jelentették be Brüsszelben. Az EU-tagországok tavaly októberben arról döntöttek, hogy a második szakasza október 7-én kezdődik a katonai műveletnek, amelyet Sophiára neveztek át. Az uniós államok mintegy hat hajója feltartóztathatja, átkutathatja és el is kobozhatja az embercsempészek hajóit, de kizárólag a nemzetközi vizeken. A művelet harmadik fázisához az ENSZ Biztonsági Tanácsának a felhatalmazására, valamint Líbia ilyen irányú kérelmére lenne szükség.

Jean-Marc Ayrault külügyminiszter április elején azt viszont kizárta, hogy Franciaország légicsapásokat kezdene vagy pedig szárazföldi erőket küldene Líbiába. Olaszország ezzel szemben legfeljebb kilencszáz fős kontingenssel készülhet a Líbiában tervezett nemzetközi misszió vezetésére, amely heteken belül megindulhat – írta saját értesüléseire hivatkozva a Corriere della Sera című olasz napilap kedden.

Az újságban megjelent információkat a római kormány és az olasz védelmi minisztérium is azonnal tagadta és megalapozatlannak nevezte.

A Corriere della Sera azt írta, hogy az olasz katonák feladata első ütemben a kiemelt líbiai létesítmények, többek között a kőolajkutak védelme és a helyi fegyveres erők képzése lesz. A római kormány legalább 600 és legfeljebb 900 fő közötti kontingenssel készül, amelyet az olasz fegyveres erők katonái és a csendőrség emberei alkotnak. Kisebb csoportjuk a fővárosban, Tripoliban foglal állást, a többi Líbia más térségeiben. Fegyveres beavatkozásra csak szükség esetén lesznek felhatalmazva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.