Franciaország is beszállt a szélsőségek elleni aktív harcba

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint a francia légierő ma reggel megkezdte az Iszlám Állam (IS) északkeleti állásai elleni légi csapásokat.
A közlemény szerint a Rafaele típusú vadászgépek már sikerrel is jártak, és megsemmisítették az IS egyik logisztikai raktárát. Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint ez csupán a kezdet, és az elkövetkező napokban folytatják a katonai akciót – írja a BBC.

A francia elnök tegnap már bejelentette, hogy az iraki kérésnek eleget téve jóváhagyta a légi csapásokat, ám leszögezte, hogy az Egyesült Államokkal ellentétben nem hajt végre akciókat Szíria területén, csupán Irakban.

Francois Hollande hozzátette, hogy Barack Obama amerikai elnök stratégiáját követve nem küld szárazföldi csapatokat az Irakban és Szíriában jelentős területeket ellenőrzése alá vonó IS visszaszorítása érdekében.

Franciaország eddig is aktívan részt vett az amerikai és angol állampolgárokat lefejező szélsőséges szervezet elleni harcban, a légierő a közelmúltban több felderítő repülést is végzett, illetve a kormány fegyvereket küldött a kurd harcosoknak.

Az Egyesült Államok szenátusa mindeközben elfogadta, hogy az USA felfegyverezze és kiképezze a szíriai ellenzék „mérsékelt" csoportjait. Az amerikai légierő eddig légi csapásokkal – az elmúlt hónapban 170 alkalommal – próbálta megfékezni a kegyetlenségéről elhíresült szervezet térhódítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.