Franciaország a sokk után: „Ez az utolsó esélyünk"

Annak ellenére, hogy Marine Le Pen Nemzeti Frontjának nem sikerült megszereznie egyetlen régió vezetését sem a francia választások tegnapi, második fordulójában, az ország politikai elitje riadt önvizsgálatba kezdett.

A Nemzeti Front nem először tűnhetett az ország legnépszerűbb pártjának két héttel ezelőtt, amikor a szavazatok 28%-át szerezte meg. A legutóbbi európai parlamenti választások óta - ahol a szélsőjobboldali párt nyert - folyamatosan erősödtek, jól körülhatárolható szavazótáborral rendelkező rétegpártból egyre inkább minden régióban, korosztályban és társadalmi csoportban hódító néppárttá váltak.

A párt igazi, nem kis részben a szocialistáktól elhódított bázisát fiatalabbak, alacsonyabb iskolázottságúak és az olyan régiókban élők adják, ahol súlyosabbak az egyenlőtlenségek. De már korántsem csak közöttük erősek. A Guardian elemzőcikke ezekből az adatokból kiindulva arra figyelmeztet, hogy a másfél év múlva esedékes elnökválasztáson már korántsem hat majd meglepetésként, ha Marine Le Pen bejut a második fordulóba és aligha tudja majd kihívója olyan fölényesen, négyszer annyi szavazatot begyűjtve megverni, mint apját, Jean Marie Le Pent 2002-ben Jacques Chirac. Arra is figyelmeztet a brit baloldali lap, hogy nem csak a Nemzeti Front maga, de politikai javaslatai is egyre inkább teret nyernek a mainstream pártokban, nem csak a francia jobboldalt átalakító exelnök, Nicolas Sarkozy Republikánusainál (a párt friss, új neve is szakít egy tekintélyes hagyománnyal, az angolszász világgal szemben bizalmatlan De Gaulléval, mivel lemásolja az amerikai konzervatív, Republikánus párt elnevezését), de a kormányzó szocialisták is egyre rendpártibbak lesznek, különösen a novemberi párizsi merényletsorozat óta.

Azt, hogy a baloldal taktikai átszavazásra buzdított - ami elütötte őket a tartományi szintű győzelmektől - , Marine Le Pen és unokahúga, a párt fontos figurája, Marion Maréchal Le Pen is a romlott elitek titkos szövetségének lelepleződéseként értékelte. Miközben a mainstream pártok maguk is úgy látták, meg kell újulniuk ahhoz, hogy hosszú távon is megfékezhessék a feljövőben lévő Nemzeti Frontot. A Marine Le Pent északon, az egykori szocialista fellegvárban legyőző jobboldali jelölt, Xavier Bertrand egyenesen úgy fogalmazott, hogy a tegnapi nap eredménye, a Nemzeti Front átmeneti megállítása „az utolsó esélyünk".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.