Franciák mennek a tuaregek ellen

A francia elnök szerint országa kész katonai segítséget nyújtani Malinak az afrikai állam északi részét elfoglaló tuareg lázadók ellen. Párizs azonban nem kommentálta a mai híreket, amelyek szerint máris a mali vezetés segítségére sietve katonákat küldött volna az országba.

Helyszíni beszámolók szerint két teherszállító repülőgép, négy helikoter érkezett Maliba, nem messze attól a várostól, amelyet csütörtökön elfoglaltak a tuareg lázadók, ezzel még közelebb kerülve a fővároshoz, Bamakóhoz. Párizs nem kommentálta a Reuters infromációit a Konna város melletti landolás kapcsán. (A meg nem erősített beszámolók szerint C–160-as repülőgépek szálltak le csütörtökön, ezek a francia, a német és a török fegyveres erőknél is hadrendben állnak.) Francois Hollande államfő ugyanakkor jelezte: támogatja a beavatkozást Maliban – Franciaország egykori gyarmatán –, de csak az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján. Az ENSZ decemberben jóváhagyta, hogy az Afrikai Unió háromezer afrikai békefenntartót küldjön Maliba, ám ennek megvalósítását 2013 szeptemberére tervezték.

– A terroristák Mali létét fenyegetik. Ezt Franciaország, hasonlóan afriaki partnereihez, nem fogadhatja el – idézte Hollande-ot a BBC. A francia elnök kijelentette, hogy országa kész együttműködve afrikai szövetségeseivel érdemben reagálni Mali vezetésének felérésére.

A Magyarországnál tizennégyszer nagyobb, de csak 12 millió ember által lakott Maliban tavaly márciusban kezdődtek a zavargások, amikor az Amadou Toumani Touré elnököt elmozdító puccs okozta bizonytalanságot kihasználva az ország északi részén átvették a hatalmat a tuareg lázadók és az őket segítő, az al-Kaidával is kapcsolatban álló más iszlám fegyveresek. (Sokan köztük olyan zsoldosok, akik Moammer Kadhafi elnök bukása után hagyták el Líbiát.) A hadsereg épp azért űzte el az elnököt – aki áprilisban hivatalosan is lemondott –, mert határozatlannak találták őt a tuaregek elleni fellépésben. A helyzet azonban azóta csak romlott a mali vezetés szempontjából, hiszen a tuareg lázadók azóta további területeket vontak ki a központi ellenőrzés alól, azzal a céllal, hogy megteremtsék önálló államukat. Az év folyamán a nemzetközi közösség mind a puccsot, mind a tuaregek lázadását elítélte.

Erősíti a francia erők Maliban való megjelenéséről szóló híreket az a tény is, hogy a Reutersnek név nélkül nyilatkozó frakcia diplomáciai források szerint az ENSZ BT határozata lehetővé teszi a francia beavatkozást.

Az Afrikai Unió elnöke a hét elején arról nyilatkozott, hogy a NATO-nak kellene segítséget nyújtania az afrikaiakból álló nemzetközi erők beavatkozásához Maliban, hasonlóan az NATO afganisztáni szerepvállalásához. Az AU élén álló benini elnök, Thomas Yayi Boni szavaira reagálva azonban a NATO közölte, nem kapott hivatalos felkérést az afrikai szervezettől.

 

People run during a training session at the FLN movement (North Liberation Forces) camp in Sevare September 24, 2012. The FLN is a part of a militia which trains youths from all over the country and operates in government-controlled areas run by curr
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.