Francia katonákat küldhetnek Maliba a meggyilkolt újságírók miatt

Franciaország valószínűleg megerősíti katonai jelenlétét Maliban a két rádiós újságíró meggyilkolása után. A francia védelmi minisztérium eddigi tervei szerint a francia kontingensnek az év végéig 2 ezer főre kellene csökkennie.

Franciaország valószínűleg meg fogja erősíteni a katonai jelenlétét Maliban a két rádiós újságíró meggyilkolása után - jelentette be hétfőn Najat Vallaud-Belkacem kormányszóvivő. Az ENSZ-erőket és a mali hadsereg erőit már bevetették az érintett területen - válaszolt a szóvivő a Radio France Internationale (RFI) francia rádióállomás szombaton elrabolt, majd kivégzett újságíróival kapcsolatos kérdésre. Hozzátette, "Franciaországnak még mintegy 3 ezer katonája van ott, és valószínűleg meg kell majd erősíteni ezt a jelenlétet a terrorizmus visszaszorítása érdekében".

"Nem néhány hónap alatt fog rendeződni a helyzet egy olyan bonyolult helyzetben, mint amilyen a Mali északi részén kialakult terrorizmus" - hangsúlyozta Najat Vallaud-Belkacem. Laurent Fabius külügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy Kidal és térségének biztosítását megerősíti a francia hadsereg, de részleteket nem árult el. Ehhez a külügyi szóvivő sem kívánt semmit hozzátenni.

Jelenleg valamivel kevesebb mint 3 ezer francia katona állomásozik Bamakóban, Gaóban, Timbuktuban és Kidalban. Közülük mintegy 5-700-an vesznek részt az ENSZ-erők és a mali hadsereg oldalán az október 24-én elindított Hidra-akcióban, amely a francia vezérkar korábbi bejelentése szerint a "terrorista csoportok feltámadásának megakadályozására" kezdeményeztek. A francia védelmi minisztérium eddigi tervei szerint a francia kontingensnek az év végéig 2 ezer főre kellene csökkennie. Maliban november 24-én tartanak parlamenti választásokat, a francia hadsereg ezt követően tervezett kivonni mintegy ezer katonát az országból.

A Radio France Internationale (RFI) francia rádióállomás két újságíróját szombaton délután egy órakor hurcolták el ismeretlen fegyveresek Kidal város központjából. Ghislaine Dupont és Claude Verlon szitává lőtt holttestét nem sokkal később a várostól 12 kilométerre meg is találták a francia hadsereg helikopterei. A holttesteket a francia hadsereg vasárnap a bamakói repülőtérre szállította, ahonnan kedden viszik őket Párizsba.

A francia külügyminiszter vasárnap azt mondta: azok a "terrorista csoportok" lőtték le a két francia újságírót Maliban, amelyek ellen Franciaország harcot folytat. "A gyilkosok azok voltak, akik ellen harcolunk, olyan terrorista csoportok, amelyek nem kérnek a demokráciából és a választásokból" - hangsúlyozta Laurent Fabius. Francia elemzők szerint azonban az is elképzelhető, hogy nem az al-Kaidához közel álló iszlamisták, hanem váltságdíjat remélő ideológiamentes emberrablók ejtették túszul az újságírókat, és azt követően ölték meg őket, hogy a francia hadsereg üldözőbe vette a terepjárójukat. Ezt a francia vezérkar cáfolta.

A 2012. márciusi katonai puccsot követően a nyugat-afrikai ország északi részét tuareg lázadók és iszlamista fegyveres csoportok foglalták el, majd az iszlamisták kiszorították a tuaregeket, saríát (iszlám törvénykezést) vezettek be az általuk ellenőrzött területeken, és hadjáratot indítottak az ország déli része és a főváros, Bamako ellen. Előrenyomulásuknak Franciaország januári katonai intervenciója vetett véget. Az ország északi részén található Kidalt és környékét a bamakói vezetésnek azonban továbbra sem sikerült ellenőrzése alá vonnia. A kidali repülőtéren jelenleg mintegy kétszáz francia katona állomásozik, a területet egymással rivalizáló tuareg csoportok felügyelik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.