Francia politikus ül le Ashton helyére?

A Spiegel szerint az EU új kül- és biztonságpolitikai főképviselője Elisabeth Guigou volt francia igazságügyi miniszter lehet.
Francia politikus kerülhet Catherine Ashton helyére - írja a Spiegel. A német lap úgy tudja, hogy Elisabeth Guigou volt francia igazságügyi miniszter az új jelölt, akiről hamarosan meg is állapodhatnak. A 67 éves, tapasztalt politikus asszony jelölését több tagállam is támogatja.

A szocialista Guigou több miniszteri tisztséget is betöltött már. Lionel Jospin alatt vezette a szociális és igazságügyi tárcát, korábban, még a kilencvenes években az európai ügyekkel foglalkozó minisztériumot bízták rá.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke többször jelezte, hogy nőt szeretne a kül- és biztonságpolitikai főképviselő posztjára.

A korábban a távozó brit Catherine Ashton utódjának befutónak tartott olasz Federica Mogherini esélyei úgy tűnik, elillantak. Az olasz külügyminisztert egyrészt nem tartják elég tapasztaltnak a tisztségre, másrészt több kelet-európai tagország a túlzott oroszbarátságára panaszkodott, ami a jelenlegi világpolitikai helyzetben egyre nagyobb hátrány. Matteo Renzi olasz kormányfő ezután megpróbált Massimo D'Alema mellett lobbizni, de Angela Merkel német kancellár állítólag hallani sem akart arról, hogy volt olasz miniszterelnök és külügyminiszter kül- és biztonságpolitikai főképviselő legyen.

Juncker megválasztása után az európai állam- és kormányfők tettek egy kísérletet arra, hogy a további személyi ügyekben is megállapodjanak - Ashton mellett az Európai Tanács elnöke, Hermann von Rompuy utódlásáról - de a szerdai csúcstalálkozó eredménytelennek bizonyult. Mindkét vezető mandátuma ősszel jár le, ezért semmi sem sürgeti az uniós politikusokat, akik egyébként augusztus 30-ra (egy szombati napra) időzítették a következő csúcstalálkozót. Azt azonban nem bánnák, ha ott már csak rá kellene bólintani a jelöltekre, és a konszenzus nyáron létrejönne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.