Francia külügy: még több szankcióra számíthat Moszkva

Lauren Fabius külügyminiszter szerdán egy francia rádióműsorban közölte, ha az oroszbarát szakadárok megtámadják Mariupol kikötővárosát, melyet az ukrán kormányerők ellenőriznek, akkor Oroszországot még több szankcióval sújthatja az Európai Unió.

A francia külügyér kifejtette, hogy az oroszoknak világosan megmondták, ha az oroszbarát lázadók megtámadják a kikötővárost, a dolgok drasztikusan megváltoznak a Moszkvát érintő szankciók tekintetében.

Fabius az újabb uniós szankciók mellett érvelt kedden is, amikor Párizsban orosz, német és ukrán kollégáival tárgyalt a kelet-ukrajnai tűzszünet betartatásáról. A két hete elfogadott minszki megállapodást már több ízben megsértették a szeparatisták.

Kijev attól tart, hogy az oroszbarát lázadók következő célpontja az ötszázezres lélekszámú Mariupol lehet. Az oroszoknak jelenleg nincs közvetlen kapcsolatuk a múlt évben önkényesen annektált Krímmel. A kikötőváros elfoglalásával folyosót nyithatnának a félszigetre – jegyzi meg a Reuters.

Eduard Basurin, az oroszbarát szakadár erők parancsnoka a keddi, párizsi egyeztetésen elmondta, hogy a lázadóknak továbbra is célja, hogy megszerezzék az irányítást az egész kelet-ukrajnai régióban, beleértve Mariupolt is, de igyekeznek erről az ukrán kormánnyal tárgyalni.

A parancsnok elutasította azokat a kijevi vádakat, mely szerint támadásokat hajtottak végre a kikötővárost körülvevő falvakban. Állítása szerint ukrán oldalról érzékelhető volt némi provokáció, de nem történt nagyobb incidens a területen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.