Francia kommandós kiképzőhelyre támadt volna az IS

Egy dél-franciaországi kommandós kiképzőhely ellen tervezett merényletet az év végén vagy a jövő év elején négy fiatal, köztük egy volt katona, akik egy tisztet is el akartak rabolni és lefejezni.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet előírásai szerint elképzelt támadás meghiúsítását Francois Hollande államfő jelentette be szerda este. A csütörtökön nyilvánosságra hozott részletek szerint a merénylettervet csírájában sikerült a hatóságoknak elfojtaniuk.

Hétfő hajnalban vették őrizetbe a négy férfit Párizsban, Marseille-ben és Franciaország északi részén. December végén vagy a 17 áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletek évfordulóján, 2016 január elején akart támadni.

Három gyanúsított kihallgatása még csütörtökön is folyt a titkosszolgálatok párizsi központjában, a negyedik, 16 éves fiatalt szabadon engedték a hatóságok. A többiek, egy 17 és 19 éves férfi, és egy 23 éves, korábban a haditengerészetnél szolgált volt katona, azt állították, hogy az Iszlám Államhoz tartoznak.

A gyanúsítottak elmondták, hogy a dél-franciaországi Perpignan városához közeli Collioure-nál, a haditengerészet egyik létesítménye ellen terveztek támadást, amely ellen a volt katona "személyes gyűlöletet táplált". A Djebril nevű férfi korábban itt szolgált. Többszöri betegállomány után 2014 januárban szerelt le. A haditengerészet létesítménye mellett itt található a francia különleges erők egyik kommandós kiképzőközpontja is.

Azt tervezték, hogy elrabolnak egy tisztet, annak kivégzését lefilmezik és a felvételt közzéteszik az interneten.

Az ügyre úgy derült fény, hogy a támadást kitervelő 17 éves fiatal anyja jelezte a hatóságoknak, hogy a fia Szíriába készül utazni, hogy csatlakozzon a dzsihadistákhoz. A hatóságok ezek után megfigyelték a fiatalnak a közösségi oldalakon folytatott tevékenységét és az is kiderült, hogy bebörtönzött dzsihadistákkal is kapcsolatot tart a fiú, akit a többi gyanúsítottal együtt egy június 23-án megindított eljárás keretében tartóztatott le a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege.

"Soha nem látott terrorfenyegetettséggel kell szembenéznünk" - erősítette meg csütörtökön Manuel Valls miniszterelnök.
Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerint 1850 francia állampolgárnak vagy Franciaországban élő embernek vannak dzsihadsita kapcsolatai, közülük jelenleg 500-an tartózkodnak Szíriában vagy Irakban.

A januári párizsi merényletsorozat óta a francia fővárosban a legmagasabb a terrorkészültség, országszerte pedig mintegy 10 ezer katona és 20 ezer csendőr és rendőr védi a kényesnek számító intézményeket, vallási helyeket, iskolákat, pályaudvarokat, repülőtereket és a turisták által kedvelt helyeket.

Francois Hollande szerda esti bejelentését egyébként élesen bírálta Frédéric Péchenard, a francia rendőrség korábbi vezetője, aki jelenleg ellenzéki színekben politizál. Szerinte az államfő politikai szándékkal szivárogatta ki idő előtt az információt azért, hogy a kormány gazdasági kudarcairól elterelje a figyelmet. A Le Monde című napilap és a France 2 közszolgálati televízió szerint is az elnök idő korán beszélt a meghiúsított támadásról, amit a dzsihadista hálózat teljes felderítésén diszkréten dolgozó titkosszolgálatok nem vettek jó néven, s a kihallgatásokat ezért az éjszaka folyamán kénytelenek voltak felgyorsítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.