Főzne is ellenfelének a horvát elnökjelölt

A tucatnyiból két, alapvetően baloldali jelölt jutott be az elnökválasztás második fordulójába Horvátországban. Vasárnap a harsány one man showra vagy a csendes intelligenciára szavazhatnak majd a választók. Versenyen kívüli jelölt egy hóember is.

Zágráb polgármestere, azaz Milan Bandic mérkőzik meg a zeneszerző jogászprofesszorral, vagyis Ivo Josipoviccal. Előbbi független jelöltként indult, utóbbit pedig a magukat balközépre soroló szociáldemokraták (SDP) támogatják. Novemberig valójában ugyanazon párt tagjai voltak mindketten, csak Bandicot az SDP késő ősszel kizárta, mivel nem akarta tudomásul venni, hogy a hivatalos jelöltjük Josipovic lesz, aki akkoriban még arra készült, hogy a kormányzó jobboldali HDZ-s Andrija Hebranggal küzd meg a posztért.

Bandic azonban jött, vagyis ment a pártból, és győzött. Amire valószínűleg álmában sem gondolt volna: az ország helyzetével és a kormánnyal elégedetlen jobbos szavazók közül sokan inkább őt támogatták. Horvátországban a választók közvetlenül döntenek, és 10 ezer aláírást kell összegyűjtenie annak, aki szeretne indulni az államfői posztért. Ez most 12 jelöltnek sikerül, köztük volt például Miroslav Tudjman is, a kilencvenes évek elején függetlenné vált ország első, legendás államfőjének legidősebb fia. A múltra hivatkozással viszont senkinek sem sikerült előre jutnia, úgy tűnik a szavazók sokkal inkább a gondtalan európai jövő illuzióját díjazták.

A második fordulós kampány kemény csatározásokból, de sok humoros epizódból is állt, Josipovic például be akart kopogni Bandic lakásába, hogy ellenőrizze, vajon a lakhatásának körülményei megfelelnek-e a jövedelmi viszonyainak, mire a polgármester annyit válaszolt, miután győzött, meghívja majd egy olyan ebédre az otthonába a jogászt, amit maga főz neki.

Bandic szédületes tempójú one man showt adott elő: kamerák kísérték a hajnali futásától a hivataláig, ahol minimum napi 10 órát tölt el, ami után persze még jótékonykodik is. A polgármester nevét az elmúlt években folyamatosan zűrös, korrupciós ügyekkel együtt emlegették, rábizonyítani azonban semmit nem sikerült. A közvélemény csak arra emlékszik, hogy amikor Zágráb egyik új lakótelepén a vízművek rosszul kötött össze csöveket, és zavaros lé folyt a csapokból, személyesen vonult ki a helyszínre nagyokat kortyolni a szerinte teljesen rendben lévő vízből. És bár a televíziós vitájuknál nem tudta felsorolni az Európai Unió tagállamait, ha megválasztják, Angela Merkel delkoltázsára biztosan megjegyzést tesz majd.

Végig ő diktálta a tempót, a nemzetközi karrierrel is büszkélkedhető, reformokat kidolgozó, képzett zenész és elismert egyetemi tanár Josipovic alig győzött lépést tartani vele. Ennek ellenére egyelőre ő a biztos befutó a közvéleménykutatások szerint, noha fele annyit – a sajtó úgy becsüli, hogy nyolcmillió kuna körüli összeget – költött a kampányára, mint Bandic, akinek a felesége a kampányfőnöke.

A korrupciós ügyekben fuldokló országban a jelöltek azzal is jó példát próbáltak mutatni, hogy minden olyan adományt, ami névtelenül érkezett, vagy nem valós címről, állítólag a költségvetésbe fizettek be. Zágrábban ezen felbuzdulva valaki hatalmas hóembert épített, és a következő táblát akasztotta a nyakába: Én is elnökjelölt vagyok, a támogatásokat, mindegy honnan jönnek, a megadott címre kérem.  

Milan Bandic shownak vette az egész kampányt
This picture taken late on December 18, 2009 shows Milan Bandic, an independent presidential candidate and powerful mayor of Zagreb, while he juggles with ball during his pre-election rally in southern Croatian town of Split. Presidential elections in Croatia are scheduled for December 27, 2009. A total of 4.4 million people are eligible to vote in the elections, including more than 400,000 living abroad, mostly in neighbouring Bosnia and Hercegovina. If, as expected, none of the candidates secure more than 50 percent of the vote in the first round, a run-off will be held on January 10, 2010. AFP PHOTO/ Stringer
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.