Főszereplők a törökök

Törökország felértékelődött – hangoztatta kedden Szijjártó ­Péter magyar külügyminiszter, miután fogadta Budapestre érkezett török kollégáját, Mevlüt ­Cavusoglut. Szijjártó szerint a menekültáradat megfékezésében tiszteletre méltó Törökország szerepvállalása, Euró­pa mégsem dőlhet hátra.

– Meg kell szüntetnünk a déli védtelenséget. Ha egy Schengen-tagállam képtelen teljesíteni szerződéses kötelességét, a kezünkbe kell vennünk az irányítást – indokolta a bolgár–macedón védvonal szükségességét.

Szír menekültek a török határnál, Kilisnél
Osman Orsal / Reuters

Elhangzott, hogy az Eximbank 200 millió dolláros hitelkeretet biztosít a Törökországban befektetni vágyó magyar vállalatok számára. Cavusoglu emlékeztetett arra, hogy az EU által folyósított hárommil­liárd eurós támogatás nem olyan sok, ha összehasonlítjuk azzal a kilencmilliárd dollárral, amelyet Ankara eddig saját zsebből biztosított a menekültválság költségeire.

Újságírói kérdésre ­Cavusoglu terrorszervezeteknek nevezte a Kurd Munkáspártot (PKK) és szíriai testvérszervezetét, a Demokratikus Együttműködés Pártját (PYD). – Az amerikaiaknak dönteniük kell, velünk vagy a terroristákkal működnek együtt – szögezte le. Az Ankara és Washington viszonyát terhelő vita középpontjában a PYD fegyveres szárnya, az Iszlám Állam elleni küzdelemben kiemelkedő Népvédelmi Erők (YPG), illetve a PKK homályos kapcsolata áll.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.