Forza Oroszország!

A kormányzó Egységes Oroszország párt megalapította a Medvegyev elnök modernizációs törekvéseit támogató társadalmi mozgalmat.

 

A Medvegyev korábbi felhívására utaló, Előre, Oroszország! elnevezésű mozgalom céljának tekinti az élet különböző területeinek modernizálásában részt vállaló társadalmi erők összefogását, a minőségi ugráshoz szükséges eszközök és mechanizmusok megteremtését, az orosz emberek szellemi, tudományos és alkotó potenciálja kiaknázáshoz szükséges feltételek megteremtését.

Borisz Grizlov, az Egységes Oroszország Párt vezetője és az állami duma elnöke az alakuló ülésen meghívott tudósok, állami vállalatok vezetői, az üzleti élet képviselői és fiatalok előtt kijelentette: a modernizáció sikeréhez széles társadalmi támogatás, a társadalom és az állam erőinek egyesítése szükséges, és ennek megteremtéséhez csakis az Egységes Oroszország Pártnak, a legnagyobb tömeget tömörítő politikai szervezetnek van elegendő ereje, és erre a célra alakítja meg a modernizáció résztvevőinek társadalmi mozgalmát.

Az ülésen kiáltványt fogadtak el, amely megalázónak minősíti a gazdaság energiahordozók exportjától való függését, élesen bírálja a bürokráciát és a korrupciót, és megállapítja: nagyon sok probléma, amely néha egyenesen fenyegeti az orosz állam épségét és szuverenitását ..., közvetlenül összefügg a rendszerben rejlő hibákkal és az ország irányításának meglévő mechanizmusaiban mutatkozó torzulásokkal. A dokumentum ki is mondta, a Vlagyimir Putyin által bevezetett vertikális igazgatási láncolatról van szó, amelynek lényege, hogy minden tisztviselőt és minden hivatalt ellenőriz egy másik, a központból megbízott tisztségviselő vagy hivatal.

A dumában több mint kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország Pártot - amelynek elnöke, de nem tagja Vlagyimir Putyin kormányfő -, a hatalom pártjának is nevezik. Az Igazságos Oroszország pártot szintén Putyin kreálta néhány éve, mintegy az Egységes Oroszország Párt versenytársaként. A szervezet ugyan jelen van a dumában, de az utóbbi választásokon csökkentek az eredményei, ezért most keresi a helyét a politikai palettán.

Dmitrij Medvegyev az Orosz Pedagógusok napján rendezett ünnepségen, a moszkvai Kremlben
Russia's President Dmitry Medvedev waves after addressing education officials on National Teachers' Day at the Kremlin in Moscow, October 5, 2010. REUTERS/Misha Japaridze/Pool (RUSSIA - Tags: EDUCATION POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.