Forrong a Közel-Kelet: Amerika több kőolajat akar

A líbiai erőszak 108 dollár fölé tornászta a nyersolaj hordónkénti árát a londoni tőzsdén. Washington minden kitermelőtől megfelelő választ vár.

Az Egyesült Államok arra kérte a kőolajkitermelő és -exportáló országokat, hogy az üzemanyagárak emelkedésére válaszul növeljék a szállítmányokat. Daniel Poneman helyettes energetikai miniszter Rijádban úgy nyilatkozott, hogy bár azonnali nyersanyaghiány nem fenyeget, a világ legnagyobb energiafelhasználójaként az Egyesült Államok aggodalommal figyeli a Közel-Keleten országról országra terjedő felkeléshullámot.

A gazdaság magához térésével párhuzamosan nőtt a kereslet, így az üzemanyag ára is, ezért azt várjuk, hogy válaszként minden kőolajkitermelő ország emelje meg a külső piacokra szánt termelést - fogalmazott Poneman, aki éppen egy olyan szerződést aláírására érkezett a szaúdi fővárosba, amely a meredek áringadozásokat lenne hivatott megakadályozni a jövőben.

Kedden a líbiai erőszak 108 dollár fölé tornászta a Brent nyersolaj hordónkénti árát, míg az OPEC nyersolajkosarában hordónként 100 dollár fölé kúszott a fekete arany. – Úgy gondoljuk, hogy az áremelkedésre adott megfelelő válasz a kitermelés növelése, a piaci igények kielégítése. Minden kitermelőnek választ kell adnia a mostani helyzetre. Mindannyiuktól el is várjuk ezt – idézte az Ponemant az AFP francia hírügynökség.

Benzinkút Los Angelesben. Két és fél éves csúcson az ár
Eric Eastman fixes the wheel on his bicycle next to a board displaying gas prices at a petrol station in Los Angeles, February 22, 2011. Oil prices rose to their highest in 2-1/2 years on Tuesday as investors worried that the revolt in Libya could spread to top Middle East producers, as companies suspended operations and ports were disrupted. REUTERS/Gary Hershorn (UNITED STATES - Tags: ENERGY BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.