Forrongások Chilében

Zavargások törtek ki ismét a chilei fővárosban a népszerűségét egyre inkább elvesztő Sebastian Pinera elnök 'tétlensége' miatt.

A diákok vezette újabb, immár sokadik tiltakozáson több tízezren vettek részt, követelve a megfizethető és színvonalasabb közoktatást. A tüntetők egy kisebb csoportja tüzet gyújtott és kövekkel dobálta a rendőröket, akik könnygázzal és vízágyúkkal viszonozták a lépést.

A rendőrség szerint 273 tüntetőt őrizetbe vettek és 23 rendőrtiszt megsebesült. A rendőrség hatvanezerre, míg a diákok százezerre teszik a tüntetők számát.

A dél-amerikai országban több mint két hónapja indult el a közoktatással elégedetlen középiskolások, egyetemisták és tanárok tiltakozó megmozdulása. Az oktatás színvonalának és finanszírozásának javítása mellett egyebek között azt követelik, hogy az állam vegye át a forráshiánnyal küzdő önkormányzatoktól a középiskolákat.

Pinera, aki egykor a LAN légitársaság, a Chilevision és egy futball csapat tulajdonosa is volt, tavaly vette át a hatalmat azzal az ígérettel, hogy felvirágoztatja a chilei gazdaságot.

 

 

Rendőrautót zúznak a tüntetők Santiagoban
Demonstrators beat a riot police vehicle during a students' rally to demand changes in the public state education system in Santiago August 9, 2011. REUTERS/Carlos Vera Saavedra (CHILE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST EDUCATION SOCIETY IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.