Forrong Románia a megszorítások miatt

A szakszervezetek, az ellenzéki pártok és a civil szervezetek is azt szeretnék, hogy a parlament tagjai szavazzák meg jövő kedden a Szociáldemokrata Párt (SZDP) és a Konzervatív Párt (KP) által benyújtott „Állítsák meg a társadalmi genocídiumot!” című bizalmatlansági indítványt, és buktassák meg a Demokrata-Liberális Párt (D-LP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta koalíciós kormányt.

A bizalmatlansági indítványt az ellenzéki pártok azt követően nyújtották be a parlamentbe, hogy Emil Boc kormánya felelősséget vállalt a bérek 25 és a nyugdíjak és más társadalmi juttatások 15 százalékos csökkentését előíró törvényekre. Az elégedetlenséget növelte, hogy a kormány egy sor újabb adót is kivetett, például a bankkamatokra, a szerzői jogokra és az önálló tevékenységből származó jövedelmekre.

Az ellenzéki indítványt szerdán olvasták fel a parlamentben. Az ülésen a kormány részéről csak Valentin Iliescu, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelő államtitkár vett részt, ami miatt az ellenzék újabb heves kormányellenes támadásba lendült. Az intézkedések 1,4 millió közalkalmazottat és 5,7 millió nyugdíjast érintenek. A szocdemek szerint a tervezett bér- és nyugdíjcsökkentés törvény- és alkotmányellenes, és ezért a megszorító jogszabályokat – ha a bizalmatlansági indítványt a törvényhozás nem szavazza meg – az alkotmánybíróságon is megtámadják.

A bizalmi szavazásra a jövő héten, kedden kerül sor a parlament két házának együttes ülésén. A kormány biztonságát növelte az a tény, hogy az RMDSZ mellett az SZDP-ből Traian Basescu államfő decemberi újraválasztását követően kilépett és nemrég Romániáért Nemzeti Szövetség (UNPR) néven új pártot alapítók is bejelentették: nem szavazzák meg az ellenzéki indítványt. Basescu a múlt hét végén szigorúan rendre utasította a háttérből általa irányított D-LP képviselőit és szenátorait, akik közül mindössze hárman nem akarnak bizalmat szavazni a Boc-kabinetnek. A szakszervezetek továbbra is sztrájkolnak, és keddre ismét nagyszabású tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba.

Egy férfi bárányt tart magasba a román gazdák májusi kormányellenes tüntetésén
Bukarest, 2010. május 19. Egy férfi bárányt tart magasba, amikor román gazdák kormányellenes jelszavakat skandálnak Bukarestben 2010. május 19-én, amikor a kormány tervezett megszorító intézkedései ellen mintegy 40 ezren tiltakoznak a szakszervezeti szövetség által szervezett tömegtüntetésen. (MTI/EPA/ROBERT GHEMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.