Forrong a bukaresti koalíció

Magas a hőmérséklet a koalícióban – fogalmazott a román államfő röviddel azután, hogy a kormány székhelyén közel kétórás megbeszélést folytatott Emil Boc kormányfővel és Markó Béla miniszterelnök-helyettessel. Az államfő 24 órán belül másodszor látogatta meg a kormánypalotát. Kormányforrások szerint az első, szerdai vizit célja az volt, hogy jobb belátásra bírja a lemondását fontolgató demokrata-liberális párti miniszterelnököt. A második látogatás az RMDSZ koalícióban maradásáról szólt – erősítette meg kérdésünkre Markó, az RMDSZ elnöke.

A magyar érdekvédelmi szervezet azután vette fontolóra a kilépést, hogy az alkotmánybíróságon elbukott az új oktatási törvény. A kisebbségi jogok kibővítéséről is rendelkező jogszabály ellen a kilenc alkotmánybíró közül öt szavazott, a mérleget az államfő által jelölt bíró billentette el az ellenzék javára. Az RMDSZ elnöke politikai döntésre gyanakszik. Bizonyítékai nincsenek, ám azt állítja: ország-világ láthatta, hogy a szenátus oktatási bizottságának kormánypárti elnöke az ellenzékkel együtt, tapsolva ünnepelte a törvény bukását. Mihail Hardau volt oktatási miniszterről van szó, aki Markó szerint kulcsszerepet játszott a jelenlegi helyzet kialakulásában.

Az oktatási törvény tervezete május óta vesztegel a szenátus oktatási bizottságában. A testületben kedd óta gyorsult fel a vita, miután múlt csütörtökön a kabinet felelősséget vállalt a parlament előtt a tervezet képviselőházi változatáért, ezzel felgyorsította. Ezt az eljárást nyilvánította az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek. A döntés arra hivatkozik, hogy a kormány beleavatkozott egy folyamatban lévő törvényhozási procedúrába. Viszont Frunda György jogász-szenátor szerint semmi nem korlátozza a kormányzati felelősségvállalást. – Az alkotmánybíróság hozzátett az alaptörvényhez – mondta.

Borbély László, az RMDSZ kormányzati kapcsolatokért felelős alelnöke szerint az jelentene kiutat, ha a vezető kormánypárt garanciákat vállalna a törvény elfogadására, mégpedig egy hónapon belül. A magyar szövetség elnöke szerint viszont „ez csak egy lehetőség”. – Hosszasan tárgyaltunk az államfővel. Nagyon határozottan azt mondta, hogy ezt a törvényt kiemelten fontosnak tartja, és e nélkül nem látja megreformálhatónak az oktatási rendszert. Próbált meggyőzni arról, hogy maga is szeretné, ha elfogadnák a jogszabályt – válaszolta lapunk kérdésére Markó. Hozzátette: jelen pillanatban nem tud megoldást, meg kell várni az Alkotmánybíróság döntését, „hátha az ötletet ad”. Az RMDSZ csak akkor folytatja a kormányzást, ha esélyt lát általában a reformok véghezvitelére, illetve természetesen a kisebbségi jogok bővítésére.

Az RMDSZ állandó tanácsa szombaton tárgyal az alkotmánybíróság döntés nyomán kialakult helyzetről, de a koalíció sorsa csak később dől el. – Meg kell állapítanunk a feltételeket, a hétfői koalíciós ülés előtt tudnunk kell, mi az RMDSZ álláspontja. De nem gondolom, hogy szombaton végleges döntést kell hoznunk – mondta Markó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.