Forrnak az indulatok a melegházasság körül

Újra százezer résztvevőre számít vasárnap Párizsban a melegházasság ellen tartandó tüntetésén a francia jobboldal.

A nemzetgyűlés még e hónapban tárgyalni kezdi a baloldali kormány törvénytervezetét, amely a házasság intézményét „mindenki számára elérhetővé kívánja tenni”, vagyis az örökbefogadási feltételeket leszámítva  a heteroszexuális párokkal gyakorlatilag azonos feltételeket teremtene a melegek számára. Ez a múlt tavasszal kormányra került szocialisták egyik választási ígérete volt. Ezzel kampányolt annak idején Nicolas Sarkozy ellenében Francois Hollande elnök is. A szocialisták elképzelése a közvélemény-kutatási eredmények szerint találkozik a társadalom megértésével. A kedden közzétett adatok szerint a franciák 60 százaléka egyetért a homoszexuális házasság intézményének megteremtésével Franciaországban.

A törvénytervezetet az egyházak többsége által nyíltan támogatott konzervatív pártok azonban mereven elvetik. A legnagyobb ellenzéki erő, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) fontolgatja, hogy népszavazás kiírását kezdeményezi az ügyben. A vasárnapra meghirdetett párizsi tömegmegmozdulás elemzők szerint már az esetleges referendumot készítheti elő. Meglepetést keltett Párizsban, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) elnöke, Marine Le Pen bejelentette: pártja nem csatlakozik a tüntetési felhíváshoz, és ő maga sem tervezi a részvételét. Le Pen szerint a társadalom valós problémáira kellene inkább koncentrálni: ilyen a munkanélküliség növekedése, vagy – mint mondta – az „unió diktátumai” miatti gazdasági gondok és a biztonság csökkenése. Le Pen azonban kisebbségben maradt a pártvezetésben. Az FN ugyan nem szólítja fel részvételre híveit a tüntetésen, ám kisebb küldöttséggel a vezetés mégiscsak képviselteti magát rajta.

A kormányzat eközben azzal gyanúsítja a katolikus egyházat, hogy a kezelésében levő iskolákban kampányt folytat a homoszexuális házasság ellen. Emlékeztetnek, a törvény előírja, hogy a magániskolákban is világnézetileg semleges oktatást kell folytatni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.