Forradalmár indulna Obama ellen

Az amerikai republikánusok talán legtekintélyesebb alakja, Newt Gingrich szerdán a Twitter mikroblog-oldalon jelentette be, hogy Barack Obama kihívója kíván lenni a 2012-es elnökválasztáson.

Ma bejelentem jelöltségemet az Egyesült Államok elnökségére - hangzott a politikus által közreadott üzenet, amely egy videó linkjét is tartalmazta, amely azonban nem indult el.

Newt Gingrich. A választók körében igen, féltestvérénél azonban nem ő a favorit
Former Speaker of the House Newt Gingrich speaks at the Richard Nixon Library in Yorba Linda, California May 24, 2007. REUTERS/Mark Avery (UNITED STATES)

A 68 éves Newt Gingrich képviselőházi exelnök volt az 1994-es "republikánus forradalom" stratégája, a szövetségi kongresszus mindkét házának elnyeréséhez vezető Szerződés Amerikával politikai kiáltvány szerzője. Noha 11-szer győzött a választásokon, 1998-ban a republikánusok által elszenvedett választási vereség miatt lemondott mandátumáról. Házelnöksége - és az általa folyamatosan keményen támadott Bill Clinton elnöksége - alatt Amerika 1969 óta először fogadott el kiegyensúlyozott költségvetést.

A baptista hitről katolicizmusra váltott Gingrich történész, főiskolai tanár és 23 könyv szerzője, az amerikai konzervatív tábor meghatározó alakja és az egyik legeredményesebb kampányadomány-gyűjtő. A Fox News konzervatív csatorna, az esetleges összeférhetetlenség kiküszöbölésére, már márciusban felfüggesztette kommentátori szerződését.

Gingrich számára erős hátulütő lehet, hogy katolikus létére kétszer is elvált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.