Több száz holttestet találtak a spanyol elitegyetem pincéjében

250 holttestet találtak Madrid nagyhírű Complutense egyetemének pincéjében. Az igazgató szerint ezért is a gazdasági megszorítások a felelősek.
A képek láttán Auschwitz vagy Srebrenica jutna az ember eszébe, írja a történettel előhozakodó El Mundo. Vagy egy nagyon durva horrorfilm. De nem, mindez a spanyol fővárosban történt, és a holttestek sem bűncselekmények áldozatai: a tudomány céljaira ajánlották fel őket, az orvostanhallgatók ezen gyakorolták a boncolást.

Aztán mintha mindenki megfeledkezett volna róluk. „Nem vagyunk gazdagok, és ezek a testek nem jelentenek semmiféle egészségügyi veszélyt" magyarázkodott Ramón Mérida, az intézet igazgatója. De elismerte, vannak olyan holttestek, amelyek már 5 éve ott hevernek, rémisztő, mumifikálódott állapotban.

Sajnálatos eset áll a háttérben: a krematórium munkatársa decemberben nyugdíjba ment, és azóta nem tudtak új embert felvenni. Ennek több oka is van, például az, hogy a szakszervezet szerint a kemence mérgező gázokat bocsát ki, ezért nem lehet meghirdetni az új állást. Viszont arra nincs pénze az egyetemnek, hogy új kemencéket rendeljen. Így december óta szépen halmozódtak a holttestek, az intézet vezetése pedig igyekezett nem tudomást venni a helyzetről.

Az El Mundo helyszínen járó tudósítója arra figyelmeztet, hogy csak erős idegzetűek olvassák el a cikkét: beszámol róla, hogy az úgynevezett „szárítóteremben" több tucatnyi mumifikálódott holttestet tárolnak, ráadásul nem messze az anatómia tanszék többi termétől. Itt egymásra dobált testek hevernek, olykor kósza végtagok is előbukkannak, amikről nem tudni, kihez tartoztak valaha. Valódi borzalmak szobája ez. És a szag egyenesen leírhatatlan: több éves hullaszag, fomalinnal keveredve.

Az igazgató nyugtatja a kedélyeket: a nyugalmazott alkalmazott évi negyven napra visszafoglalkoztatható, hamarosan ismét jön és elvégzi a munkát, a többi holttestet pedig más kemencékbe viszik. Arra egyébként nincs konkrét szabály, hogy pontosan mit kell kezdeni az egyetemeknek adományozott holttestekkel. Ezek száma egyébként évről évre nő: nem tudni, hogy részben nem az áll-e a jótékonyság hátterében, hogy így a hozzátartozóknak nem kell fizetniük a temetkezés költségeit?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.