Fordulat jöhet, Moszkva elengedné Aszad kezét

Döntsön a nép, ki legyen Szíria elnöke – ezzel a meglepő kijelentéssel állt elő az orosz külügyminisztérium, amely eddig a Nyugat által leváltani akart Bassár el-Aszad legfőbb támogatója volt. A szír elnök esetleges távozása tárgyalási alap lehet a Szíriában harcoló különféle alakulatok között.
Nem zárkózik el Oroszország attól, hogy a szíriai nép választásokon döntse el, kit akar elnöknek – jelentette be kedden az orosz külügyminisztérium szóvivője. Marija Zaharova kijelentését felkapta a nyugati sajtó. Az Eho Moszkvi rádiónak adott interjúját a BBC és a CNN is kiemelt hírként kezelte honlapján.

A BBC szerint Zaharova azt mondta, nem ragaszkodnak ahhoz, hogy Bassár el-Aszad maradjon hatalmon, a szíriai konfliktusban ez nem kulcskérdés az orosz diplomácia számára. Ez a kijelentés a nyugati sajtó szerint azért is meglepő, mert az oroszok évek óta Aszad legfőbb támogatói, míg az Egyesült Államok ragaszkodik a szír elnök távozásához. Az USA szerint ez lehetne a polgárháború utáni rendezési folyamat első lépése. Aszad egyébként a múlt hónapban látogatott el Moszkvába, ahol találkozott Putyinnal, hivatalosan a „terrorizmus elleni küzdelem" összehangolásáról tárgyaltak. Ehhez képest Zaharova a TASZSZ hírügynökségnek később azt nyilatkozta, keddi kijelentése semmiképpen nem tekinthető fordulatnak az orosz külpolitikában.

Moszkva szeptember 30-án kezdte bombázni a rendszerrel szemben álló fegyveres csoportok állásait. A hivatalos indoklás szerint az orosz haderő az Iszlám Állam elleni küzdelembe szállt be az akcióval. Bár az Egyesült Államok külön kérte, hogy az orosz haderő legyen óvatos, az oroszok nemcsak az IS ellen harcolnak, gyakran támadják az Aszad ellen küzdő, CIA által kiképzett lázadókat is.

Az ENSZ szerint a 2011 óta folyó szíriai polgárháborúban már több mint 250 ezren vesztették életüket, 7,6 millió ember vált földönfutóvá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.