Örömünneppé vált a kormány elleni tiltakozás

Minden várakozást felülmúló győzelmet könyvelt el Romániában a jobboldal jelöltje az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában. A hivatalos részeredmények szerint Klaus Johannis, az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltje, Nagyszeben szász polgármestere gyakorlatilag megfordította az első fordulós arányokat, és tíz százalékpontos különbséggel győzött Victor Ponta miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ellen. Mint ismeretes, a november 2-i első fordulót Ponta nyerte tíz százalékpontos különbséggel.
Johannis ünnepel
Radu Sigheti / Reuters
A szavazatok 76,53 százalékának feldolgozása után az országos választási iroda (BEC) hétfő reggel közölte, hogy Johannis a voksok 54,81 százalékát szerezte meg, míg Ponta 45,18 százalékon áll. Ez az arány egybevág az ACL párhuzamos szavazatszámlálásával.

A vasárnap esti urnazárás után közölt exit pollok még szoros eredményt mutattak, Johannis hívei pedig több romániai városban az utcán követelték a kormánytól, hogy hosszabbítsa meg a külföldi szavazóhelyiségek nyitva tartását ott, ahol a románoknak többórás sorban állás után sem sikerült szavazniuk, és urnazáráskor is hatalmas sorok kígyóztak. A tiltakozás később örömünneppé változott, amikor a tüntetők hírét vették, hogy Victor Ponta telefonon felhívta Klaus Johannist, és gratulált neki a győzelméhez. Bukarestben a megválasztott elnök is megjelent az Egyetem téren összegyűlt mintegy húszezer ember között, de rövid tömegfürdő után visszavonult anélkül, hogy beszédet mondott volna.

Az éjszaka folyamán elemzők főleg azt találgatták, hogy Ponta veresége után vajon milyen gyorsan veszítik el a kormányzást is a szociáldemokraták. Egyelőre úgy tűnik, hogy a PSD összezár Ponta mögött. A párt második embere, Liviu Dragnea ügyvezető elnök már a választások éjszakáján hangsúlyozta, hogy az eredményeket még értékelik, de ezektől független senki nem kérte Ponta lemondását.

Ennek magyarázata megfigyelők szerint az lehet, hogy noha a szociáldemokrata vezetésű kormánynak – amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is részt vesz – elvileg kényelmes többsége van a törvényhozásban, ha Ponta lemond a miniszterelnöki tisztségről, azonnal új parlamenti többség alakulhat az immár Johannis által kiválasztandó kormányfőjelölt körül.

A választási iroda által közölt végleges részvételi adatok szerint a székelyföldi megyék ezúttal is sereghajtók voltak. Hargita megyében a választópolgárok 47,82, Kovászna megyében 49,87 százaléka járult az urnákhoz. Hétfő reggelre mindkét megyében összeszámolták a szavazatokat, és kiderült, hogy a székelyek csaknem 80 százaléka a szász polgármesterre voksolt.

Az RMDSZ a hétfői nap folyamán közli álláspontját az eredményekkel kapcsolatosan. A szövetség a második forduló előtt nem támogatta egyik jelöltet sem arra hivatkozva, hogy kormányzó partnerei együttműködési megállapodást kötöttek a magyarfaló Nagy-Románia Párttal Victor Ponta támogatásáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.