Forbes-listás milliárdost keresnek a román ügyészek

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) kezdeményezte Beny Steinmetz izraeli milliárdos előzetes letartóztatását. Az amerikai Forbes-toplistán is szereplő Steinmetz egy illegális visszaszolgáltatási és kárpótlási botrányban érintett, amelyben az egyik fővádlott Paul Lambrino herceg. A DNA három másik izraeli üzletember letartóztatását is tervezi. Ők lennének az első külföldi „nagy halak", akik a korrupcióellenes ügyészség hálójába kerülnek.

A DNA közleménye szerint a gyanúsítottak 2006-tól kezdődően bűnszövetkezetet hoztak létre, hogy rátegyék a kezüket a Paul herceg által törvénytelenül visszaigényelt nagy értékű ingatlanokra: 47 hektár erdőre a főváros mellett, illetve egy volt farmra a főváros tőszomszédságában.

A szervezett bűnözői csoportot Remus Truica vállalkozó, Adrian Nastase volt miniszterelnök kabinetfőnöke hozta létre négy izraeli milliárdossal. Az afrikai drágakőbányáiról ismert, a Forbes szerint 1,2 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Steinmetz mellett a csoportnak tagja volt Tal Silberstein ismert választási tanácsadó, aki korábban bal- és jobboldali pártok kampányát is koordinálta Romániában. Később bevették Dan Andronicot, az Evenimentul Zilei napilap vezérigazgatóját is.

A bűnszövetkezet tagjai meggyőzték a herceget, I. Mihály király akkor még hivatalosan el nem ismert unokaöccsét, hogy eladja az örökösödési jogait, majd a restitúciós bizottság tagjainak megvesztegetésével anyagi kárpótláshoz jutottak a természetben vissza nem szolgáltatható tulajdonrész után. Az államnak így okozott kár meghaladja a 135 millió eurót. A megállapodás szerint a „közbenjáróknak" a birtokok értékének mintegy 80 százaléka járt.

A DNA közleménye szerint még tavaly december 17-én indítottak eljárást a négy külföldi milliárdos ellen, és mivel azóta hiába próbálták közölni velük a vádakat, kezdeményezték az előzetes letartóztatásukat. A brassói táblabíróság hétfőn dönt a kérdésben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.