Folytatódnak az iráni atomtárgyalások

A július 20-i határidőig nem sikerült megállapodniuk a feleknek, az új időpont november 24.
Még az ENSZ Közgyűlésének szeptember 16-án kezdődő őszi ülésszaka előtt folytatódnak az Irán vitatott atomprogramjáról szóló nagyhatalmi tárgyalások - jelentette be csütörtökön Michael Mann, az Európai Unió külügyi főképviselőjének szóvivője. A szóvivő tájékoztatása szerint az egyeztetések helyszíne egyelőre még kérdéses.

Teheránnak és a hatoknak - az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Franciaországnak, Oroszországnak, Kínának (ENSZ BT) és Németországnak - eredetileg július 20-ig kellett volna eredményre jutniuk az iráni atomprogramról szóló ideiglenes megegyezést felváltó végleges megállapodásról, ez azonban nem sikerült. A felek ezért abban egyeztek meg, hogy négy hónappal, november 24-ig meghosszabbítják a tanácskozásokat.
A tárgyalások július vége óta sem szakadtak meg teljesen: amerikai és iráni diplomaták csütörtökön Genfben egyeztetnek, szakértői szintű találkozókra pedig még augusztusban is sor kerülhet.

A legfőbb vitás kérdés az urándúsítás ügye. Teherán azt akarja, hogy a lehető legtöbb modern urándúsító centrifugája maradjon meg, a nyugati hatalmak viszont attól tartanak, hogy a perzsa állam nukleáris fegyver gyártásához használhatja a dúsított uránt. Az iráni kormány következetesen tagadja ezt, és azt hangoztatja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál.

A nemzetközi közösség arra igyekszik rávenni Teheránt, adjon objektív garanciákat arra, hogy nem gyárt atomfegyvert, cserébe pedig felajánlják az iráni gazdaságot érintő korlátozások feloldását - írja a hirado.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.