Hongkongban ismét akcióba lendültek a tüntetők

A Foglald el a központot! (Occupy Central) hongkongi polgári engedetlenségi mozgalom aktivistái sárga esernyőkkel tiltakoznak.

Új zavargásoktól tartva a rendőrök hatalmas erőkkel vonultak fel a mozgalom aktivistái ellen, a demokráciapárti aktivisták azonban közölték, nem áll szándékukban újra területeket foglalni. Az utcára vonuló tömeg, ahogy korábban, most is sárga esernyőket emelt a magasba. A rendőrség a BBC helyszíni tudósítójának azt mondta, eddig minden rendben van, békésen zajlik a demonstráció.

A 2013 elején alapított Foglald el a központot! azt tűzte ki célul, hogy a hivatalos elképzelésekkel szemben a 2017-es kormányzóválasztás előtt ne egy pekingi bizottság hagyja jóvá a jelöltek személyét, hanem szabadon és nyíltan jelölhessék őket. A mozgalomhoz csatlakozó diákszervezetek szeptember végén kezdtek el területeket foglalni a város több pontján is. Több tízezren vonultak utcára, a hatóságok és az aktivisták összecsapásában rengetegen sérültek meg.

A diákok december elsejei erőszakos támadási kísérlete a kormányhivatalok ellen azonban kudarccal végződött. A mozgalom három vezetője feladta magát a rendőrségen, majd bejelentették, ezzel a meghirdetett polgári engedetlenséget befejezettnek tekintik. Később viszont közölték, hogy a hongkongi demokratikus tiltakozássorozat folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.