Százezer külföldi ragadt Thaiföldön

Napi 44 eurót kap a thai kormánytól minden turista, aki nem tud hazajönni. A tárgyalások folynak, a repterek továbbra is állnak.

A thaiföldi rendőrség másodszor is felszólította a kormányellenes tüntetőket, hagyják el a bangkoki repülőtereket. A Don Muang beföldi repteret csütörtökön szállták meg a Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) ellenzéki pártszövetség hívei. A főváros másik légikikötőjét, a Szuvarnabhumi nemzetközi repülőteret múlt kedden foglalták el a tüntetők. Összesen mintegy százezer külföldi turista és üzletember rekedt a tiltakozó akciók miatt Bangkokban.

"Akik a Don Muangon összegyűltek, haladéktalanul távozzanak! A felszólításnak ellenszegülőkre két év börtön és 40 ezer baht (1140 dollár) pénzbüntetés szabható ki" - olvasható a fővárosi rendőrség közleményében. Több hasonló felhívásnak dacoltak már a Szomcsai Vongszavat kormányfő lemondását követelő ellenzéki tüntetők.

A thaiföldi kormány napi 44 eurót fog fizetni az államkasszából a reptéri blokádok kárvallottjainak, és gondoskodik arról, hogy mielőbbi elutazhassanak más repülőterekről - közölték a vasárnapi bangkoki lapok. Viraszak Kohszurat idegenforgalmi miniszter türelmet kért. "Felszólítok mind thaiföldit, hogy segítse a külföldieket, ez jó alkalom, hogy megmutassuk barátságunkat" - mondta.

A spanyol külügyminisztérium bejelentette, hogy több repülőgépet küld Thaiföldre mintegy 500 ottrekedt állampolgárának mielőbbi hazaszállítása céljából. Az akcióban az Iberworld légitársaság egy gépe és a spanyol légierő két repülőgépe vesz részt.

Szurin Picuvan, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) thai főtitkára arra figyelmeztetett, hogy a politikai válságtól sújtott Thaiföldnek "fogytán az ideje" a jövő hónapra Bangkokba tervezett regionális csúcsértekezlet előkészületeire. Nyilatkozatában nem ajánlotta egyértelműen, hogy halasszák el a találkozót, de jelezte, hogy egy halasztás a csúcs "jobb előkészítését" tenne lehetővé.

Kormányhívek ezrei gyűltek össze Bangkokban

A thaiföldi kormány híveinek ezrei gyűltek össze vasárnap a főváros szívében, a városháza előtt, hogy elítéljék a két repülőteret elfoglaló ellenzéki tüntetők "burkolt államcsínyét".

A rendőrség mintegy négyezer főnyire becsülte a piros ruhába öltözött tömeget, amely így különböztette meg magát a sárga ruhát öltő királypárti ellenzéktől. Utóbbiak a Népi Szövetség a Demokráciáért nevű pártszövetség híveiként szállták meg a reptereket.

A kormánypárti tüntetők,  fejpántjain "Nemet mondunk a puccsra" felirattal, a Demokratikus Szövetség a Diktatúra Ellen nevű tömörülés hívására gyűltek össze - e szövetséghez tartoznak a puccsal megdöntött és száműzött Thakszin Sinavatra exminiszterelnök hívei. (Thakszin sógora, Szomcsai Vongszavat áll jelenleg a kormány élén.) Egyes fejpántokon éppen Thakszin neve volt látható. Egy kormánypárti vezető szerint december 4-éig szándékoznak a helyszínen maradni.

Az 59 esztendős Thakszin Sinavatra, az ellentmondásos populista vezető, Thaiföld volt erős embere 2001 és 2006 között irányította a délkelet-ázsiai országot, majd - miután a hatalommal való visszaéléssel, korrupcióval és a monarchia iránti tiszteletlenséggel vádolták - a hadsereg államcsínnyel megbuktatta. Otthon bírósági eljárás indult ellene, jelenleg külföldön él, nagyhatalmú üzletember, az utóbbi időben Dubajban és Hongkongban látták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.