Folytatódik a szíriai békekonferencia Genfben

A tárgyalások első, feszültséggel teli fordulóját követően Genfben ma ismét összeülnek a szíriai kormány képviselői és az ellenzék tagjai.

Szakértők szerint az elmúlt tíz napban, amíg szüneteltek a tárgyalások, Bassár el-Aszad elnök pozíciója valamelyest megerősödött: míg a lázadók egymás ellen küzdöttek az ország északi és keleti területein, addig a kormánycsapatok több területet is elfoglaltak. A BBC genfi tudósítója szerint a ma kezdődő tárgyalások előtt a két fél között tátongó szakadék nagyobb, mint valaha.

Az egymással szemben álló felek ma nagy valószínűséggel elemzik majd a vasárnap véget ért homszi háromnapos tűzszünetet is, amelynek keretén belül több száz civilt menekítettek ki az ostrom alatt álló városból, valamint az ENSZ és a Vörösfélhold csapatai segélycsomagokat vittek a rászorulóknak. A tűzszünet ellenére a lakosok evakuálása közben tűzpárbaj alakult ki, amely mindkét fél szerint a másik hibájából történt.

A konferencia első fordulója szóváltásokkal és sértegetések sorával ért véget január 31-én. A szír külügyminiszter, Valíd Moallem éretlennek nevezte az ellenzéki delegációt, majd terroristáknak nevezte őket, mondván, a konferencia után világos, hogy Szíriában nincs mértsékelt ellenzék, csupán terroristák. Így, nem meglepő módon, kevés eredménnyel zárult a tárgyalássorozat. Míg a kormány továbbra is a terrorizmus elleni harcot – terroristák alatt főként a szíriai lázadókat érti a kormány – tartja a legfontosabb feladatnak, addig az ellenzék szerint első körben Aszad elnököt kellene elmozdítani az ország éléről.

Egy, a Lakdar Brahinmi ENSZ-különmegbízott által fogalmazott és a Reuters hírügynökség birtokába jutott levél szerint a különmegbízott hétvégén arra kérte mind a kormány, mind pedig az ellenzék képviselőit, hogy már a kezdeteknél mutassanak nagyobb elkötelezettséget a két legfontosabb ügy – a harcok beszüntetését, és az átmeneti kormány felállítását – illetően. Mint ismeretes, az első napokban ismét külön-külön fog tárgyalni a felekkel.

A januári, szerény eredménnyel járó forduló során Brahinmi szerint azért voltak olyan pontok, amelyekben sikerült közös nevezőre jutnia Bassár el-Aszad küldöttségének, valamint a Szír Nemzeti Koalíció (SNC) tagjainak. Amiben a két fél egyetért, az, hogy a rendezéshez a 2012-es genfi nyilatkozat szolgáltatja az alapot. Ez tűzszünetet, a politikai foglyok elengedését, a gyülekezés, a szólás és a mozgás szabadságának biztosítását várja az Aszad-rezsimtől. Arról, hogy az elnöknek le kellene mondania, nincs szó a szövegben.

A 2011-ben kezdődött szíriai konfliktus eddig több mint százezer halálos áldozatot követelt, és 9,5 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát.

 

Civilek tömegei igyekeznek ahhoz a találkozási ponthoz, ahonnan majd evakuálják őket Homszból
Civilians carry their belongings as they walk towards a meeting point to be evacuated from a besieged area of Homs February 7, 2014. Syria evacuated three busloads of civilians from a besieged area of Homs on Friday, the first stage of a planned three-day humanitarian ceasefire in the city which has suffered some of the worst devastation of Syria's three-year conflict. The buses carrying dozens of weary-looking evacuees, accompanied by Syrian Arab Red Crescent officials, arrived at a meeting point outside Homs watched by soldiers and police. REUTERS/Thaer Al Khalidiya (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.