Betegágyon vesz részt Demjanjuk tárgyalásán

Szakértők meghallgatásával folytatódott kedden Münchenben a náci háborús bűncselekményekkel vádolt John Demjanjuk pere.

A 89 éves, ukrán származású Demjanjukot azzal vádolják, hogy 1943 márciusa és szeptembere között a sobibóri (Lengyelország) náci haláltábor őreként legkevesebb 27 900 zsidó fogoly megölésében segédkezett. Pere november végén kezdődött a müncheni tartományi bíróságon.

A bíróság tagjai elsőként a müncheni Ludwig Maximilians egyetem kortörténeti intézetének szakértőjét hallgatták meg. Dieter Pohl az intézet kutatásai alapján a náci gyilkoló gépezet működéséről és ennek kapcsán arról tájékoztatott, hogy milyen szerepet töltöttek be mindebben a Demjanjukhoz hasonló őrök.

A súlyosan beteg Demjanjukot - aki a korábbi tárgyalásokon egyetlen szót sem szólt - betegágyon tolták be a terembe. A vádlott több betegségben is szenved, így a többi között egy csontvelő-megbetegedésben, továbbá szívgyengeségben és magas vérnyomásban. Az orvosi vizsgálatok után azonban a bírósági szakértők azt a véleményt fogalmazták meg, hogy betegségei ellenére a per lefolytatható, naponta azonban csak kétszer másfél órás tárgyalást engedélyeztek.

Az ügyészség fő bizonyítéka a perben az 1393. sorszámot viselő SS-szolgálati igazolvány, valamint egy hivatalos feljegyzés arról, hogy Demjanjukot 1943 márciusában Sobibórba helyezték át. Demjanjuk hadifogoly szovjet katonából lett az SS-nek alárendelt egyik ukrán egység tagja, ellene nincsenek közvetlen, élő tanúk.

A vád ugyanakkor azzal érvel: ha tudni lehet, hogy őrként szolgált a másfél év alatt mintegy 250 ezer zsidót megsemmisítő sobibóri táborban, és azt is, hogy ott az őrök milyen tevékenységet végeztek, akkor tudni lehet azt is, hogy ő mit tett. Maga Demjanjuk tagadja bűnösségét, azt állítva, hogy hadifogolyként 1944-ig német börtöntáborokban volt, és semmi köze nincs a holokauszthoz.

A szakértői meghallgatások háttérben valójában az a kérdés áll, hogy Demjanjuk és a hozzá hasonló őrök tettesek-e vagy áldozatok. Ügyvédei ez utóbbit kívánják bizonyítani. Ezzel szemben Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ izraeli irodájának vezetője egy keddi interjúban is azt hangoztatta: Demjanjuk aktív és személyes szerepet játszott csaknem 28 ezer zsidó meggyilkolásában.

Demjanjuk az első helyen áll a Simon Wiesenthal Központ által legutóbb közzétett, a még életben lévő náci háborús bűnösök nevét tartalmazó listán.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.