Folytatódik a családon belüli viszály Le Penéknél

Jean-Marie Le Pen kikelt lánya, a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) vezetője ellen, amiért az kritizálta apja antiszemita megjegyzéseit.

Miután lánya „politikai hibának" nevezte apja múlt heti antiszemita megnyilvánulásait, Le Pen a minap azt mondta, „nagyon fáj" neki lánya kritikája, amit úgy élt meg, mintha „hátba szúrták" volna.

„Azt elviselem, ha szemből támadnak, de azt nem, ha gyáván, hátulról" – idézi az FN alapítójának, jelenlegi tiszteletbeli elnökének szavait a BBC, aki hangsúlyozta, hogy senki nem korlátozhatja a szólásszabadságban.

Jean-Marie Le Pen az FN honlapjára feltöltött – és a lánya utasítására azóta eltávolított – videóban a szélsőjobboldali párttal szemben kritikusan fellépő művészeket támadta, többek között Madonnát, Yannick Noah francia énekest és egykori teniszezőt, valamint Guy Bedos humoristát. Azonban az igazi felháborodást az keltette, amikor az énekes-színész Patrick Bruel neve felmerült, és Le Pen mosollyal az arcán megjegyezte: „legközelebb csinálunk belőlük egy kemencényi rakást".

Az FN hamar reagált a botrányos megjegyzésre. Louis Aliot, a párt alelnöke azt mondta, hogy a pártalapító „egy újabb rossz mondatot engedett meg magának, amely politikailag ostoba és rémisztő".

Nem sokkal ezt követően Marine Le Pen – aki a közelmúltban tartott önkormányzati, valamint EP-választáson taroló FN-t jó ideje igyekszik „szalonképessé" tenni –  is megszólalt a nyilvánosság előtt, „politikai hibának" nevezve apja megnyilvánulását. Azért hozzátette, hogy az apja mondatának tulajdonított jelentés nem más, mint rosszindulatú értelmezés.

Szakértők szerint abból a szempontból mindenképp van jelentősége a vitának, hogy a párt nagyban függ az idős Le Pen anyagi támogatásától.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.