Folytatják a verespataki terv értékelését

Nicolae Nemirschi román környezetvédelmi miniszter bejelentette: folytatják a verespataki aranybányaterv környezeti hatástanulmányának értékelését. Amint arról már korábban hírt adtunk, a jelenlegi bukaresti kormány hajlik a projekt megvalósítására.

A tárcavezető Gyulafehérváron elmondta: a beruházó, a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vállalat már január elején beindította az újabb tájékoztatási és közmeghallgatási folyamatot, és az elmúlt hetekben Verespatakon, Topánfalván, Bucsonyban és Abrudbányán meg is tartották a közvitákat.

Nemirschi nem kívánt reflektálni arra, hogy az RMGC és a környezetvédelmi tárca perben állnak. 2007-ben Korodi Attila RMDSZ-es miniszter állította le a terv engedélyezési folyamatát, mert a bíróság jogerősen megállapította a hatástanulmány alapjául szolgáló településrendezési engedély érvénytelenségét. Azóta egy újabb településrendezési engedély semmisségét is kimondta az egyik román bíróság.

Korodi utódja azonban pénteken azt állította, nincs tudomása róla, hogy elődje az engedélyezési folyamatot leállította volna, erről ugyanis „egyetlen hivatalos dokumentum sem létezik”.

Nemirschi azzal érvel, hogy a verespataki helyi hatóságok, a bányászok szakszervezete és a bányatervet támogató Pro Rosia Montana civil társadalmi szervezet levélben kérte tőle a projekt mielőbbi engedélyezését, illetve a környezeti hatástanulmány értékelésének a folytatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.