A Virgin Galactic folytathatja az űrporgramját

Elkezdődött a kalifornai sivatagban becsapódott űrrepülőgép tragédiájának okait feltáró nyomozás szombaton. A Virgin Galactic űrrepülőgépe, a SpaceShipTwo pénteken tesztelés közben zuhant le.
Az egyik pilóta, a 39 éves Michael Alsbury meghalt. A másik pilótának, a 43 éves Peter Sieboldnak sikerült időben katapultálnia. Mivel súlyosan megsérült, jelenleg kórházban van. Mind a ketten a Scaled Composites alkalmazottaiként vettek részt a tesztrepülésen- ez az a cég, amely az űrrepülő kifejlesztését végzi a Virgin Galactic számára.

A nyomozók szerint a tény, hogy a roncsok nyolc kilométer szélesen szóródtak szét a sivatagban, arra utal, hogy a jármű még repülés közben tört darabokra - írja a Euronews. A szakértők először az űrrepülőgép hajtórakétáinak működését vizsgálják majd, hiszen új típusú üzemanyagot használtak a tesztrepüléshez.

A balesetet jobban dokumentálták, mint az átlagos baleseteket szokták, mivel ez egy tesztrepülés volt. Egyedül a járműre hat kamerát rögzítettek.

A földről készített, a BBC által szombaton közzétett felvételsorozat azt mutatja, hogy a SpaceShipTwo leválik a hordozógépről, beindul rakétamotorja, ám másodpercekkel később robbanás történik, és a gép darabjaira hullik szét.

Tovább folytatják az utasszállító űrrepülőgépek fejlesztési programját - jelentette be szombaton Sir Richard Branson nagyvállalkozó, akinek az érdekeltségébe tartozik a Virgin Galactic.

Az amerikai közlekedésbiztonsági felügyeletnek sincs ez ellen kifogása:

- Amíg nyomozunk, semmi akadálya sincs annak, hogy a vállalat folytassa a repülési műveleteket és hogy azt tegye, amit akar. Ha a nyomozás során találunk bármit, amely figyelmet igényel, akkor azonnal ajánlásokat fogunk tenni, nem várjuk meg vele a jelentésünk befejezését.

A Virgin azt remélte, hogy már 2015 elején fogadhatja az első űrturistákat, akik a cég ígérete szerint megtapasztalhatják a súlytalanságot, mint az igazi űrhajósok, és a világűr pereméről csodálhatják meg a Föld látványát.

A repülésekre több mint hétszáz foglalás érkezett eddig. Egy út 250 ezer dollárba kerül. Az utaslistán a sztárvilág olyan nevei is szerepelnek, mint Tom Hanks, Justin Bieber, Ashton Kutcher és Leonardo DiCaprio.

Branson – akinek Virgin céghálózata a repüléstől a vasúti, pénzügyi, internet-, mobiltelefon- és médiaszolgáltatásokig szinte minden területen jelen van – a vállalat honlapjának blogrovatában közölte: az űrrepülés rendkívül nehéz, "de megéri (...), kitartunk, és együtt haladunk tovább előre".

A lezuhant űrrepülőgép, a SpaceShipTwo előzőleg 54 repülést hajtott végre, ezek közül 34-et önállóan, vagyis a WhiteKnightTwo nevű hordozóeszközről leválva.

A különlegesen kialakított WhiteKnightTwo viszi csaknem 14 kilométeres magasságba a hatszemélyes SpaceShipTwo egységet, amely azután leválik a hordozógépről, és saját rakétahajtóművével emelkedik tovább 100 kilométeres magasságba, a világűr határára

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.