Folytatásokban dől össze a román kártyavár

Sorra veszi elő a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Traian Basescu volt államfő protezsáltjait. A legnagyobb „trófea” az exelnök legfőbb bizalmasa, Elena Udrea volt turisztikai és fejlesztési miniszter, parlamenti képviselő, aki az ügyészségi nyomozásra a politikai szitkomok forgatókönyvíróit megszégyenítő leleplezésekkel válaszolt. A kormányfő „romániai kártyavárhoz” hasonlította az ügyet, utalva a népszerű (angolul House of Cards néven futó) tévésorozatra.

Udreát az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy részesült abból a kilencmillió eurós kenőpénzből, amelyet volt férje, Dorin Cocos kapott az oktatási tárca szoftverbeszerzéseivel kapcsolatban. Ő azonban cáfolta, hogy tudott volna férje ügyleteiről, majd röviddel az ügyészségi kihallgatás után – a Hotnews hírportálnak adott interjúban – keményen támadta Florian Coldea tábornokot, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatóhelyettesét. Fő állítása az, hogy Romániát az elmúlt években valójában Coldea irányította.

„Akinek a kezében vannak a titkok és a bilincsek, az vezeti Romániát is” – fogalmazott. Mondanivalóját nyomatékosítva közölte, hogy ügyészségi feljelentést tett, abban pedig a DNA-t vezető Laura Codruta Kövesi neve is szerepel. Mintegy mellékesen elmondta, hogy Kövesi 2013. áprilisi kinevezése kapcsán ő közvetített Basescu elnök és politikai ellenfele, Victor Ponta kormányfő között.

Udreának miniszterként még volt oka az örömre
Udreának miniszterként még volt oka az örömre
Bogdan Cristel / Reuters

De Udrea nemcsak a nyilvánosság előtt halálos ellenségként feltüntetett szociáldemokrata politikusokkal, hanem a hírszerzési vezetőkkel is gyakran kávézgatott, „csak úgy, ünnepeken, születésnapokon”. Viszonya Coldeával azért romlott meg, mert „alternatív hírforrásként” tájékoztatta az elnököt, akit a tábornok többször hamis információkkal látott el. A volt miniszter, jelenlegi parlamenti képviselő szerint Dorin Cocos is gyakran találkozott Florin Coldeával, hétvégenként rendszeresen eljárt az SRI-hez.

Bár a látogatások okáról annak idején állítólag nem számolt be, az egykori hitves feltételezi, hogy „nem füvet nyírt a hírszerzésnél”. Néhány konkrét megbízásról Udrea is tudomást szerzett, állítása szerint utólag. Például arról, hogy Coldea kérésére Cocos félmillió euró készpénzt vitt a vezető kormánypárt „házi hírtelevíziójaként” emlegetett, a szociáldemokrata Sebastian Ghita tulajdonában lévő Romania TV-nek.

Ponta nem túl meggyőzően, de tagadta Udrea vele kapcsolatos kijelentéseit, az SRI és a DNA pedig cáfolat helyett közölte, hogy nem kommentálja „büntetőperek gyanúsítottjainak nyilatkozatát”. Egyfajta válasznak tekinthető az is, hogy röviddel az élőben közvetített interjú után Udrea ellen eljárás indult egy 2011-ben rendezett ökölvívógála finanszírozása kapcsán is.

Két dologban nem kételkedik senki: az államfő egykori bizalmasa rengeteget tud, és mostanáig érinthetetlen volt – Basescu maga is elismerte nemrégiben, hogy tíz éven át védte. A volt elnök a botrány kirobbanása óta vasárnap lépett először a nyilvánosság elé. A Népi Mozgalom Párt (PMP) tisztújító kongresszusán, amelyet Elena Udrea elnök lemondása miatt hívtak össze, Basescu megerősítette védence több állítását, köztük azt, hogy információkkal látta el fontos ügyekben. Mint mondta, reméli, Udreának sikerül bebizonyítania, hogy „ugyanaz a becsületes ember”.

Udrea további leleplezéseket ígért „mindazokról, akik az idők során támogatást kértek és finanszírozást kaptak a mostani vádlottaktól, újabban pedig igazságszolgáltatásról, jogállamról és politikusi korrektségről papolnak. „Sorozatot indítok róluk, ígérem” – fogadkozott Facebook-bejegyzésében. Az ügyben parlamenti vizsgálat indul, de annak eredményét a politikus várhatóan már a rácsok mögött ismeri meg. Az ügyészség közölte, hogy két újabb eljárást indítottak ellene, és kérik az előzetes letartóztatásba helyezését, a képviselőház pedig hétfőn szavaz mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.