Folyt a bor a CIA terroristajáratain

Kényes részleteket kerültek nyilvánosságra azokról a repülőutakról, amelyekkel az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szállította a terrorizmus gyanúja miatt elfogott személyeket szerte a világon.

Eszerint a sokáig tagadott és titkosként kezelt, egyenként 300 ezer dollárba kerülő járatok az amerikai külügyminisztérium jóvoltából diplomáciai védelmet élveztek szerte a világon, a gépek személyzete pedig néha húszdolláros szendvicseket majszolt és negyvendolláros borokkal öblögetett fogolyszállítás közben. A terrorizmus gyanújával elfogott személyeket a CIA a titkos és kevésbé titkos börtöneibe – így Guantánamóra – vitték, és sokukat kínzásnak vetették alá.

Az amerikai hírszerzésre meglehetősen kínos fényt vető információkra az a per derített fényt, amelyet egy chartercég, a Richmor Aviation indított a fegyencjáratokat szervező SportsFlight ellen az elmaradt költségkifizetések miatt.  A Richmornak tavaly egy amerikai szövetségi bíró 1,6 millió dollárnyi kártérítést ítélt, amelyet felére faragva másodfokon is jóváhagytak. 2007-es becslések szerint a CIA mintegy 1000 fegyencjárata Európa felett repült át, de hiába az évek során történt több lelelplezés, „ennek a programnak vége, és az ügynökség nem közöl részleteket arról, hol voltak vagy nem voltak börtönök” – idézte amerikai forrásait a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.