Folyókkal büntetné Moszkva Kijevet?

Ismét tűzszünetet sürgetett Kelet-Ukrajnában a német kancellár, valamint a francia és az orosz elnök. Mindeközben olyan tervek láttak napvilágot, melyek szerint megfordítanák az ukrán gazdaság szempontjából kulcsfontosságú Dnyeper oroszországi mellékfolyóinak folyásirányát.

Angela Merkel, Francois Hollande és Vlagyimir Putyin telefonon folytatott háromoldalú megbeszélést, amelyen a két nyugati vezető sürgette azt is, hogy Moszkva gyakoroljon nyomást a lázadókra, és tegyen meg mindent az orosz–ukrán határ teljes ellenőrzéséért. 

Fegyvernyugvásra azonban egyelőre kevés esély kínálkozik: a kormányerők legutóbbi sikereik nyomán szeretnék mielőbb döntésre vinni a „terroristaellenes műveleteket", a felkelők viszont tovább harcolnak. Elhagytak ugyan egy újabb települést, a Donyeckhez közeli Szeverszket, de megöltek három kormánykatonát, a Luganszk megyei Antracit városában elfoglalták az ügyészség épületét, csütörtökön összecsapások voltak az orosz határ közelében és a donyecki reptérnél is. 

A szeparatistákat aligha fékezi meg, hogy az EU több képviselőjüket is felvette a főleg orosz tisztviselőket sújtó szankciós listára, amelyet – az eddig hatvanegyet kiegészítve – újabb tizenegy névvel bővítettek.

Nehéz helyzetbe hozza viszont a szakadárokat, hogy az utóbbi időben hiába kérnek segítséget Oroszországtól, és úgy tűnik, mintha – talán éppen a büntetőintézkedések perspektívája vagy valamilyen háttéralku hatására – Moszkva is igyekezne előmozdítani a válság békés megoldását.

Ukrajna megbüntetésére viszont egészen elképesztő ötletek is megjelennek. A Nyezaviszimaja Gazeta moszkvai napilap idézte például egy oroszországi agrár-gazdaságpolitikai kutatóközpont elképzelését, amely szerint megfordíthatnák az ukrán gazdaság szempontjából kulcsfontosságú Dnyeper oroszországi mellékfolyóinak folyásirányát.

Vizüket az Oka és a Volga felé terelve nemcsak e két oroszországi folyó vízhozamcsökkenése által okozott problémákat lehetne enyhíteni, hanem súlyos gondokat lehetne okozni az ukrán mezőgazdaságnak is – írja az újság internetes honlapja Szanal Kuvakovra, a központ igazgatójára hivatkozva.

Kuvakov szerint – miután Kijev akadályozza a márciusban Oroszországhoz csatolt Krím vízellátását – Moszkvának joga van ilyen lépésre. A józan ész persze azt diktálja, hogy aligha lehetséges a szibériai folyók irányának megváltoztatására irányuló szovjet korszakbeli terveket idéző, megdöbbentő javaslat megvalósítása.

A cikk szerint is még csak „az előzetes kidolgozás" szakaszánál tartanak, de az ötletgazdák úgy vélik, hogy egy ilyen elképzelés pusztán fenyegetésként is hatásos propagandafegyver lehet a Kreml kezében. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.