Folyamatosan zaklatják Malina Hedviget

Az asszony idézésre ismét megjelent a pozsonyi pszichológiai vizsgálaton, ám ezúttal sem volt hajlandó válaszolni a törvényszéki szakértők kérdéseire.

Hedvig azzal érvelt, hogy korábbi kezelőorvosai szerint ha felidézik a csaknem hét évvel ezelőtt történteket, akkor újra trauma érheti őt. Az ambuláns pszichológiai – korábban pedig a pszichiátriai – vizsgálatot a pozsonyi főügyészség rendelte el, amely hamis tanúzás alapos gyanúja miatt folytat ellene immár több mint fél évtizede eljárást. Jaroslav Kozolka ügyész a vizsgálatok alapján azt szeretné megtudni, vajon a csallóközi egyetemi hallgató – ma már kétgyermekes asszony – milyen elmeállapotban volt 2006. augusztus 25-én és a későbbi kihallgatásai során, mennyire szavahihető, s miként lehetséges az, hogy két héttel a történtek után sikeresen államvizsgázott. Az ügyész már többször figyelmeztette őt, hogy ha nem hajlandó kommunikálni az orvosokkal, akkor elrendelheti az elmegyógyintézeti megfigyelését is.

Hedvig újbóli zaklatása ellen élesen tiltakozott a Szlovákiai Helsinki Bizottság, a múlt hónapban pedig Pöstyénben (Piestany) neves szlovák, magyar, cseh, angol és német pszichiáterek a teljes dokumentáció áttanulmányozását követően megállapították, hogy a hat és fél évvel ezelőtt történtekről napjainkban lehetetlen precíz kórismét felállítani, ezért csupán az akkori vizsgálatok eredményeit lehet objektíven értékelni. Megdöbbenésüket fejezték ki amiatt, hogy a szlovák hatóságok ezt a tényt nem hajlandók tudomásul venni. „Malina Hedvig ügyében az egykori Szovjetunió és Kína szintjére süllyedt a szlovákiai igazságszolgáltatás, amely ideológiai célokra akarja felhasználni az orvostudományt – állapították meg közös közleményükben. Bejelentették azt is, hogy ha Hedviget valóban berendelik az intézetbe, akkor kérni fogják a Pszichiátriai Világszövetség illetékeseinek közbelépését.

Hedvig kálváriája már fél éve tart. 2006. augusztus 25-én bántalmazták őt a dél-szlovákiai Nyitrán, állítása szerint azért, mert a Konstantin Egyetem közelében levő parkban magyarul beszélt. A vizsgára induló egyetemi hallgatót a helyi kórházban látták el, majd pedig néhány napig Dunaszerdahelyen ápolták. Egy héttel később személyleírást adott a bántalmazóiról, s a fantomkép szinte a megszólalásig hasonlított két, helybeli szélsőséges nézeteiről ismert kamaszra. Mindkettőjük alibijének azonban a nyomozók különösebb ellenőrzés nélkül hitelt adtak, a rendőrség pedig példátlan gyorsasággal, már szeptember 10-én megszüntette a nyomozást azzal az indokkal, hogy bűncselekmény nem történt, az állítólagos sértett pedig nem mondott igazat.

Malina Hedvig
Malina Hedvig FOTÓ: SOMOGYI TIBOR

Robert Kalinák akkori és mai pozsonyi belügyminiszter a sajtótájékoztatón egyszerűen hazudozónak nevezte a leányt, Robert Fico kormányfő pedig rejtélyes módon titkosszolgálatok lehetséges manipulációiról szövegelt. Több szakértő érthetetlennek nevezte, hogy az elvben független rendőrség képviselői helyett politikusok tájékoztattak a nyomozásról. Több mint fél évvel később már hamis tanúzás alapos gyanúja miatt indítottak eljárást az egyetemista ellen. Az egyik feljelentőről az oknyomozó újságírók rövidesen kiderítették, hogy évekig a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) alkalmazottja volt. A másik személy néhány hét múlva öngyilkos lett.

Hedvig még abban az évben kiváló eredménnyel fejezte be tanulmányait. Férjhez ment, jelenleg Dunaszerdahelyen él, két gyermek édesanyja. 2011 szeptemberében a Radicová-kormány egymondatos bocsánatot kért tőle, mert az ügyében előfordulhattak olyan körülmények, amelyek miatt emberi és állampolgári jogai sérülhettek, ő pedig visszavonta a strasbourgi emberjogi bíróságra benyújtott panaszát. Az alku ellenére a főügyészség nem szüntette meg a nyomozást ellene, és ragaszkodik a pszichiátriai vizsgálathoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.