Folyamatosan vetnek be vegyi fegyvereket Szíriában

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellenőrei szerint állandó jelleggel vetettek be klorin gázt és egyéb kémiai mérgeket Szíriában – írja a BBC.

A szervezet egy csoportot küldött az ország északi részére, Hama és Idlib tartományokba a múlt hónapban, hogy vizsgáljanak ki néhány esetet. A felügyelők előzetes jelentése szerint az eddig összegyűjtött információk megerősítik orvosok korábban tett vallomásait a klorin gáz bevetéséről.

A tényfeltáró csoport konvoját kutatásuk során támadás érte, ami megakadályozta, hogy az egész területre kiterjedő vizsgálatokat hajtsanak végre. A felügyelők épp a lázadók ellenőrzése alatt álló Kafr Zitába tartottak, ahol május végén vetettek be klorin gázt, mikor autójukat támadás érte.

A csapat járművére lőttek közelről fegyveresek, akiket nem sokkal az eset után őrizetbe vettek.

Szíriának ezen tartományain több tucat esetben vetettek be klorin gázt, mindegyik esetben hordóbombás robbantás során csapva le a területre. A bombarobbanások után az áldozatok állítólag klórmérgezésre jellemző tüneteket produkáltak – vörös, égető szemviszketés, irritált bőr, légzési nehézségek, vértől habzó száj. A támadásokban sokan életüket vesztették.

Hétfő délután a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet igazgatója, Ahmet Uzumcu úgy nyilatkozott, a csapata tovább folytatja majd munkáját: tényeket gyűjt, és nyilvánosságra hozza őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.