Főleg kisebb boltjait zárja be a Tesco Nagy-Britanniában

Kijelölte bezárásra ítélt veszteséges nagy-britanniai üzleteit szerdán a Tesco. A legnagyobb brit kiskereskedelmi lánc bejelentette azt is, hogy a boltbezárásokkal kétezer munkahely megszűnik.
A szeptemberben munkába állt új vezérigazgató, Dave Lewis által meghirdetett teljes gazdálkodási fordulat jegyében a cég három hete jelentette be, hogy megszünteti 43 veszteséges nagy-britanniai üzletét, és törli további 49 új, korábban tervbe vett nagyáruház felépítését.

A bezárásra jelölt, szerdán megnevezett boltok listájából kitűnik, hogy az érintett üzletek zöme a Tesco Express, Tesco Metro és Tesco HomePlus márkanevek alatt működő, településeken belüli kisebb élelmiszerbolt, illetve háztartási kellékeket árusító üzlet, de van köztük hét Tesco Superstore, vagyis nagy területű hipermarket is. A Tesco Express és a Tesco HomePlus boltok március 15-én, a Tesco Metro és a Tesco Superstore üzletek április 4-én zárnak be.

A cég a takarékossági program jegyében egymilliárd fontra (415 milliárd forintra) csökkenti a 2015-2016-os pénzügyi évre szóló nagy-britanniai beruházási programját; ez a korábbi előirányzat fele.

A Tesco mindemellett eladja a saját márkaneve alatt indított szélessávú internet-szolgáltatását, valamint a Blinkbox nevű fizetős online tartalomszolgáltatót a TalkTalk brit internet-, média- és távközlési szolgáltató csoportnak, a 2014-2015-ös pénzügyi évre pedig nem fizet év végi osztalékot.

A vállalat hosszabb távon évi 250 millió font megtakarítást remél az intézkedési csomagtól.

Dave Lewis vezérigazgató a takarékossági tervek január eleji bejelentése után befektetőknek és elemzőknek Londonban tartott ismertetőjében a Tesco külföldi tevékenységével kapcsolatban kijelentette, hogy a cég európai érdekeltségei előtt álló kihívások várhatóan fennmaradnak, de "amíg más döntés nem születik", a Tesco megtartja összes külföldi érdekeltségét, mert ezekre értékes eszközállományként tekint.

A vállalat köztes eredményjelentése szerint a január 3-ával zárult 19 hétben a nagy-britanniai értékesítés - azonos eladótérre, üzemanyag-forgalmazás nélkül számolva - 2,9 százalékkal csökkent éves összevetésben, vagyis sokkal kisebb mértékben, mint a tavalyi második negyedévben, amikor 5,4 százalékos éves visszaesést mértek.

A külföldi érdekeltségek közül Magyarországon ugyanebben az időszakban és ugyanígy számolva 2,5 százalékkal, az időszak átlagán belül a karácsonyi szezonban 4,2 százalékkal nőtt a Tesco forgalma.

A Tesco - amely a brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója 320 ezer alkalmazottal - rendkívül nehéz, könyvelési botrányokkal és bűnügyi vizsgálatokkal súlyosbított évet tud maga mögött. A cég október 23-án jelentette be, hogy előzetesen kalkulált nagy-britanniai eredményeit összesen 263 millió fonttal (110 milliárd forinttal) becsülte túl. Ez ráadásul felfelé korrigált adat, amikor ugyanis a téves eredményszámítás gyanúja a nyár végén először felmerült, még 250 millió fontos túlbecslésről volt szó.

A Tesco szeptember végén indított átfogó vizsgálatot a Deloitte könyvvizsgáló cég bevonásával annak kiderítésére, hogy miként lehetett ilyen mértékben elnézni a láncolat által a piacnak kiadott eredménybecslést. A cég a vizsgálat elindításával egy időben bejelentette, hogy több más vezető munkatársa mellett felfüggesztett állásából négy igazgatót.

Október végén a súlyos csalási bűncselekmények felderítésére szakosodott brit nyomozóhatóság (Serious Fraud Office, SFO) közölte, hogy bűnügyi eljárás indult a Tesco negyedmilliárd fontot meghaladó eredménykalkulációs hibájának ügyében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.