Földrengésből a börtönbe

Őrizetbe vétel és zaklatás vár a tavalyi pusztító erejű kínai földrengés túlélőire, ha tiltakoznak a hanyagság és panamák miatt összedőlt iskolák vagy más jogsértések miatt – állítja az Amnesty International (AI) hétfőn közzétett jelentésében.

Miközben Peking dollármilliárdokat költ Szecsuan (Sichuan) tartományban a tavaly május 12-i földrengésben letarolt városok  újjáépítésére, a kormány egy kevésbé nyilvános kampányt is folytat  azok ellen a helyi lakosok ellen, akik nem csak a természeti  csapásban látják annak okát, hogy olyan sok iskola romba dőlt,  gyerekek ezreinek halálát okozva – közölte a nemzetközi emberjogi  szervezet.

Az AI szerint „feketebörtönökbe” – hivatalokban vagy  szállodákban lévő, nem hivatalos fogdákba – zárják azokat a  szülőket, akik annak kivizsgálását követelik, hogy a korrupció és a  minőségellenőrzés hanyagsága is hozzájárult-e a iskolák  összeomlásához. A gyászoló családoknak segítséget ajánló kínai ügyvédeket és emberjogi aktivistákat megfélemlítik és őrizetbe  veszik, a panaszok nem jutnak el a bíróságig – tette hozzá.

„A halott gyerekek szüleinek törvénytelen elzárásával a kormány csak növeli azok szenvedését, akik elmondásuk szerint sok esetben mindent elvesztettek a szecsuani földrengésben” - hangsúlyozta  Roseann Rife, az AI ázsiai és csendes-óceáni programigazgatója a  jelentéshez fűzött közleményében. Az emberjogi szervezetnek becsült  adata sincs arról, hány szülőt vagy tiltakozót vettek őrizetbe, de  „csak kevés visszaélésről hallottunk” – egészítette ki Rife a  jelentésben foglaltakat Hongkongból adott nyilatkozatában.

A kormány propagandahivatalának egyik szecsuani tisztségviselője  visszautasította a vádakat, bár hozzátette, hogy még nem látta az AI  jelentését. "Kína nagy eredményeket ért el az újjáépítésben, miért a  problémákat nagyítják fel és ferdítik el?" – kérdezte az illetékes. A tavalyi természeti csapásnak mintegy 80 ezer halálos áldozata volt Kínában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.