Földrengés és cunamiriadó Japánban

7,3-as erősségű földrengés rázta meg Japán keleti partjait.

A Tokióban is érezhető rengés epicentruma délkeleti irányban 245 kilométerre volt Kamiashitól, 36 kilométer mélyen.

Utasok Szendáj városában. A földrengés miatt a vonatközlekedést is felfüggesztették
Passengers gather after train services were suspended following an earthquake at Sendai station in Sendai, Miyagi prefecture, in this photo taken by Kyodo December 7, 2012. The strong earthquake centred off the coast of northeastern Japan shook buildings as far away as Tokyo on Friday and triggered a one-metre tsunami in an area devastated by last year's Fukushima disaster. The quake had a preliminary magnitude of 7.3, the U.S. Geological Survey said, adding that there was no risk of a widespread tsunami. Mandatory Credit. REUTERS/Kyodo (JAPAN - Tags: DISASTER TRANSPORT ENVIRONMENT) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. MANDATORY CREDIT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN. YES

A cunamiriadót Mijagi prefektúra part menti területeire adták ki, ez a terület a 2011. márciusi földrengés és szökőár során óriási károkat szenvedett. Az amerikai Csendes-óceáni Cunamiriadó Központ szerint a csendes-óceáni térség nincs veszélyben, a cunami magasságát 50 centiméter és két méter közé becsülték. Isinomaki városát már elérte egy egyméteres szökőár, de komolyabb pusztításról nem érkezett hír. A riadót fel is függesztették.

Az állami NHK televízió azonban már jó előre figyelmeztette az embereket: emlékezzenek a tavalyi cunamira, szóljanak a szomszédoknak, és meneküljenek magasabban fekvő területekre.

Néhány helyen már megkezdődött az evakuálás, írja a BBC. A 2011. március 11-ei, 9-es erősségű földrengés 15 ezer halálos áldozatot és 3200 eltűntet hagyott maga után. A fukusimai erőmű sem bírta ki a természeti katasztrófát, a nukleáris szivárgás miatt sok embernek el kellett hagynia az otthonát, és a helyi élővilágban a mai napig érezhető károkat okozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.