Földrengés és botránykönyv zavarja a pápa útját

A nem tudni akarás című munka igazi újdonsága, hogy olyan vatikáni dokumentumokat is közöl, amelyek tanúsítják: a Szentszéknek már az ötvenes években tudomása volt a Legio Christi szerzetesi rend alapítójának kábítószer-függőségéről és pedofil hajlamáról. Épp akkor, amikor XVI. Benedek Latin-Amerikába, a világ egyik vezető katolikus térségébe készül.

A keddi 7,4-es erősségű mexikói földrengés szerencsére nem követelt halálos áldozatokat. Több száz lakóépület rongálódott meg, utak váltak járhatatlanná. Barack Obama elnök 13 éves lánya, Malia éppen Oaxacában volt osztálykiránduláson, de a Fehér Ház közlése szerint nem volt veszélyben.

XVI. Benedek csecsebecse másaival is készül Mexikó a pénteken érkező pápa látogatására
A woman arranges figurines representing Pope Benedict XVI for sale in Guanajuato March 20, 2012. The Pope arrives in Mexico on March 23. EUTERS/Mario Armas (MEXICO - Tags: RELIGION SOCIETY)

A földrengés nem módosítja XVI. Benedek pénteken kezdődő apostoli látogatását Mexikóban. Beiktatása óta a pápának ez lesz a 23-ik külföldi vizitje, bár Latin-Amerikában még csak egyszer járt. El is hangzott néhány bíráló megjegyzés, hogy elhanyagolja ezt a katolikus régiót. Ám ezúttal a pápának fel kell készülnie egy másik kellemetlenségre is: a látogatására időzítve jelenik meg egy könyv a katolikus egyházbeli szexuális visszaélések talán legsúlyosabb esetéről.

A nem tudni akarás című munka egyik szerzője Jose Barba, a Krisztus Légiója Kongregáció egykori papja, aki több társával még 1998-ban – amikor Joseph Ratzinger a Hittani Kongregáció feje volt – kért eljárást a Legio Christi szerzetesi rend és annak világi szervezete, a Regnum Christi alapítója, Marciel Maciel ellen, mert még szeminarista korukban szexuálisan zaklatta őket. A könyv igazi újdonsága, hogy olyan vatikáni dokumentumokat is közöl, amelyek azt tanúsítják: a Szentszéknek már az ötvenes években tudomása volt a rendalapító Maciel atya kábítószer-függőségéről és pedofil hajlamáról. A Vatikánban 2001-ben indult vizsgálat az ügyben, de az eredményt, a vádak megalapozottságát csak az után hozta nyilvánosságra a Szentszék, hogy Ratzinger bíborosból XVI. Benedek pápa lett 2005-ben. Akkor az volt még a vatikáni álláspont, hogy a szóban forgó bűntények kizárólag a Hittani Kongregáció illetékességébe tartoznak.  

Azóta sok minden változott, így XVI. Benedek több előző külföldi útján együtt imádkozott szexuális visszaélések áldozataival. A Vatikán ezúttal viszont közölte, hogy nem terveznek ilyen találkozót. Mexikóvárosban a könyv szerzője, Jose Barba azt nyilatkozta, hogy nem kíván beszélgetni a pápával, mert XVI. Benedek évekig takargatta a Maciel-ügyet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.