Földre sújtotta az izraeli legfelsőbb bíróság elnökét egy cipődobáló

Cipőjével támadt egy férfi Dorit Bejnisre, az izraeli legfelsőbb bíróság elnökére, eltörve a közjogi méltóság szemüvegét és felsértve az arcát egy jeruzsálemi tárgyalóteremben.

A férfi tettét a „Korrupt áruló vagy, aki miatt én mindent elveszítettem!” kiáltással nyomatékosította. Bár az incidens egy, a marihuána legalizálásáról szóló meghallgatáson történt, a hatóságok nem feltételezik, hogy a témának közvetlen köze lenne a támadáshoz. Bejnist a bírósági terem negyedik széksorából, mintegy húsz méterről érte a támadás, de az ominózus lábbeli csak a szemüvegét törte el és az arcát horzsolta fel a főbíró asszonynak, aki néhány jégkockával később – a jelenlévők tapsa közepette – már folytatta is a meghallgatást. A közjogi méltóság – talán szerencséjére – már az első cipő súlya alatt a földre omlott, így a második a feje felett zúghatott el. Támadóját a jelenlévő biztonságiak azonnal elfogták és őrizetbe vették. Egyelőre nem világos, hogy az 52 éves Pinchas Cohen miért követte el tettét.

„Izraelben tilos a közjogi méltóságokra támadni, és szinte elképzelhetetlen, hogy valaki ilyesmire ragadtatta magát a legfelsőbb bíróság elnökével szemben” – szögezte le közleményében Bejnis hivatala. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök telefonon fejezte ki felháborodását és együttérzését az incidens nyomán.

Amióta 2008-ban Muntazir az-Zaidi iraki újságíró a bagdadi búcsúlátogatáson tartózkodó George W. Bush felé hajította cipőit, az arab világban kirívóan sértő gesztusnak számító magánakciók a nyilvános tiltakozás önálló műfajává váltak. Kedden egy támadó Omar el-Basir szudáni elnök felé dobta cipőit Kartúmban az államfő egyik nyilvános beszéde alatt, de nem talált.

Court security guards detain a man (C) at Israel's Supreme Court building in Jerusalem January 27, 2010. Israel's chief justice Dorit Beinisch was struck in the face on Wednesday by a shoe thrown by the man, a spectator in court, witnesses to the att
Court security guards detain a man (C) at Israel's Supreme Court building in Jerusalem January 27, 2010. Israel's chief justice Dorit Beinisch was struck in the face on Wednesday by a shoe thrown by the man, a spectator in court, witnesses to the attack said. REUTERS/Ouria Tadmor (JERUSALEM - Tags: CRIME LAW IMAGES OF THE DAY) ISRAEL OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ISRAEL
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.