Földcsuszamlás miatt lett öngyilkos egy hivatalnok

Egy lakóház tetejéről vetette le magát vasárnap este egy férfi, aki a rendőrség tájékoztatása szerint a helyi közigazgatási hivatal korábbi vezetője volt.

A feltételezések szerint ő adott engedélyt annak a hulladéklerakónak, amely december 20-án okozott katasztrófát Sencsenben. A kitermelt föld és építési hulladék lavinaként zúdult alá a városra, és több mint 30 épületet és egy ipartelepet letarolt Kína egyik legnagyobb iparvárosában. 70 embert jelenleg is keresnek. A hatósági vizsgálat folyamatban van.

Ez a harmadik hasonló eset a közelmúltból, amikor egy ipari katasztrófa következtében egy tisztviselő öngyilkos lesz. A sencseni rendőrség 12 személy ellen kezdeményezett jogi lépéseket, akiknek közük lehetett a földcsuszamláshoz, köztük a hulladéklerakó tulajdonosai ellen is.  

A kormány figyelmeztetett, hogy mindazok, akik felelősek a történtekért, „komoly büntetésre számíthatnak a törvények alapján”.

A jelen esettől függetlenül, a hétvégén öngyilkosságot követett el annak a bányának a tulajdonosa is, ahol egy lezuhanó szikla ejtette csapdába a bányászokat.

A 173 ember halálát okozó tiencsini vegyi robbanást követően szintén levetette magát egy toronyházról egy tisztviselő.

BBC pekingi tudósítója, Stephen Evans arról számolt be, hogy a tisztviselő tettének oka egyelőre még nem tisztázott. Egy lehetséges magyarázat azonban, hogy azok az emberek, akik felelőssé tehetőek a katasztrófáért, inkább önkezükkel vetnek véget az életüknek, mint hogy szembenézzenek a hosszú börtönbüntetéssel és a vagyonelkobzással.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.