Fokozatosan vezethetik be a német autópályadíjat

Az Európai Bizottság hajlandó megállapodást kötni Németországgal a külföldieket terhelő autópályadíj ügyében, javaslata szerint fokozatosan kellene bevezetni a díjfizetési rendszert - írta szerdán a Die Welt.

A német lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint Brüsszelnek nincs kifogása az ellen, hogy Németországban úthasználati díjat vetnek ki, mert számos más uniós tagállamban is fizetniük kell az autósoknak, de a hátrányos megkülönböztetés tilalmára hivatkozva elutasítja a német megoldást, amelynek alapján végeredményben csak a külföldiektől szednének be pénzt az autópályák használatáért.

A bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker már be is jelentette, hogy kötelezettségszegési eljárás indul Németország ellen, ugyanakkor a Die Welt szerint a testület hajlandó kompromisszumot kötni.

A brüsszeli elképzelés szerint az autópálya-hálózatot fokozatosan tennék fizetőssé, így a nagyvárosok körüli autópályák használatáért egyelőre nem kellene fizetni. Ezzel a megoldással jobban függetlenedne egymástól a rendszert alkotó két törvény, amelyeket a köztársasági elnök még nem írt alá, ezért az Európai Bizottság hivatalosan még nem is emelhetett kifogást ellenük.

Az egyik az autópályákra és szövetségi főutakra (Bundesstraße) vonatkozó úthasználati díj 2016. január 1-jei bevezetéséről rendelkezik, azzal a megkötéssel, hogy a külföldieknek csak az autópályák használatáért kell fizetniük. A másik törvény értelmében a Németországban üzemben tartott gépkocsik tulajdonosai az úthasználati díj összegének megfelelő kedvezményt kapnak a gépjárműadóból. Így végeredményben a külföldiekkel autópályadíjat fizettetnek, a német autósokra pedig nem hárul újabb teher, ami a bizottság megítélése szerint a nem német uniós állampolgárok jogellenes diszkriminációját jelenti.

Az Európai Bizottság egyelőre egyeztet az ügyben a berlini közlekedési minisztériummal. A bizottság "intenzív kapcsolatban áll a német hatóságokkal" - mondta a brüsszeli testület egy szóvivője a Die Weltnek.

A közlekedési tárca adatai szerint a díjfizető rendszer kiépítése 447,9 millió euróba kerül. Ez mind kidobott pénz lehet, ha nem sikerül megállapodni Brüsszellel és Németországot végül elmarasztalják az autópályadíj miatt - mutatott rá a német lap.

A tervek szerint az éves úthasználati díj a motor nagyságától és környezetvédelmi besorolásától függően átlagosan 74 euró (23 ezer forint) lesz.

A külföldi autósok tíz napra vagy két hónapra is vásárolhatnak elektronikus matricát 5 és 30 euró közötti összegért. A közlekedési minisztérium szerint az államháztartásnak évente 500 millió euró körüli nagyságú bevétele lesz az úthasználati díjból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.