Főiskolán tanítanák Chávez gondolatait

Egy 85 éves kubai „ellenforradalmár” vezetésével készült merénylet Maduro venezuelai elnök ellen, állítja a belügyminiszter. Chávezt már tanítják az iskolában.

Egy ismert kubai „ellenforradalmár” vezetésével, a volt kolumbiai és hondurasi elnök részvételével merénylet készült Nicolás Maduro venezuelai elnök ellen - jelentette be szerdán a venezuelai belügyminiszter. Miguel Rodrigues egy tévéinterjúban fedte fel az állítólagos összeesküvés tervét: a 85 éves „ellenforradalmár”, Luis Posada Carriles vezette összeesküvők július 24-én akarták lelőni Madurót, majd támadásokat hajtottak volna végre kormányzati és katonai létesítmények ellen.

Csaknem 800 kolumbiai zsoldos vett volna részt a nagyszabású akcióban, amelynek összköltségei 2,5 millió dollárra rúgtak volna - mondta a belügyminiszter, aki szerint a merénylő másik célpontja lett volna Diosdado Cabello parlamenti elnök. A belügyminiszter szerint az összeesküvők tíz nappal az áprilisi elnökválasztás előtt tartották meg Bogotában első tanácskozásukat, és az összeesküvés előkészítésében részt vett Álvaro Uribe volt kolumbiai és Roberto Micheletti egykori hondurasi elnök is, illetve Carriles képviselője és feltehetően az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik embere.

A későbbiekben Panamavárosban, Miamiban, Bogotában és Medellínben találkoztak, hogy megbeszéljék az akció részleteit - monta Rodrigues. A kubai születésű, venezuelai állampolgárságú Posada az Egyesült Államokban él. A havannai kormány azzal vádolja, hogy ő követte el 1976. október 6-án a kubai légitársaság Barbados szigetéről Havannába tartó gépe elleni robbantásos merényletet, amelynek 73 halálos áldozata volt, közöttük a teljes kubai vívóválogatott.

Posada az ítélethirdetés előtt megszökött a venezuelai börtönéből, titokban elhagyta az országot, Caracas és Havanna pedig hasztalan követelte az Egyesült Államoktól a kiadatását. Posada az első számú közellenség a kubai - és a szigetországgal szövetséges venezuelai - vezetés szemében, miután évtizedeken át részt vett kommunista rezsimek elleni műveletekben szerte Latin-Amerikában. Ott volt a Fidel Castro kubai elnök megdöntését célzó 1961-es disznó-öbölbeli invázió szervezői között.

Chávez tananyag lett Venezuelában

Tovább élnek a márciusban elhunyt Hugo Chávez volt elnök gondolatai, azokat ugyanis mostantól oktatják a diákok számára Venezuelában. Maduro helyi idő szerint szerda este rendeletben utasított egy főiskola létrehozására, ahol felsőfokon oktathatnák Chávez örökségét. A diákok számára a fő tantárgyat az egykori elnök meggyőződése, illetve gondolatai jelentik majd.

Maduro államfő szerint a bejelentés a tetőpontját jelenti azoknak az országos megemlékezéseknek, amelyeket Hugo Chávez születésnapja alkalmából rendeztek.

Hugo Chávez venezuelai elnök 14 évi elnöki kormányzás után március 5-én, 58 évesen halt meg rákban. A latin-amerikai baloldali mozgalmak vezető alakjának tekintett Chávezt az ország szegényebb lakossága valósággal istenítette szociális reformjaiért, bírálói ugyanakkor azt rótták fel neki, hogy hataloméhes despota volt, aki tönkretette a gazdaságot is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.