Börtönben a cipődobáló

A George Bushhoz egy pár cipőt hozzávágó iraki újságíró szabadon engedését követeli tévécsatornája. A cipőhajigálás Irakban a megvetés jele. Ma a bagdadi utcákra özönlő tüntetők gúnyversikét is költöttek az esetről.

Az al-Bagdadíja tévéállomás felszólította hétfőn az iraki hatóságokat, hogy „a demokrácia és a szólásszabadság nevében” haladéktalanul engedjék szabadon azt az újságíró munkatársukat, aki egy hétvégi sajtótájékoztatón egy pár cipőt hajított a bagdadi látogatáson tartózkodó George Bush amerikai elnök felé.

Muntaszir az-Zaidit, a Kairóból sugárzó iraki szunnita tévéállomás munkatársát még mindig fogva tartják a hatóságok a miniszterelnöki hivatalban kihallgatás, illetve alkohol- és drogtesztek elvégzése céljából – közölte egy iraki kormányzati tisztviselő.

Az al-Bagdadíja egyik munkatársa elmondta, hogy a cipődobálás Zaidi saját ötlete volt, és nem a tévécsatorna utasítására zavarta meg Bush elnök sajtótájékoztatóját. Kollégáját „igazi iraki hazafinak” nevezte, akitől szerinte nem volt váratlan egy ilyen akció.

Zaidi kutyának nevezte Busht, és egy pár cipőt dobott felé annak vasárnapi bagdadi sajtóértekezletén, amelyet Núri al-Máliki iraki kormányfővel folytatott megbeszélése után tartott. „Ön felelős irakiak ezreinek a haláláért” kiáltotta oda Bushnak az újságíró, miközben a biztonsági tisztek kivonszolták a teremből. A lábbelik egyébként célt tévesztettek, az elnöknek sikerült elhajolnia előlük.

A 28 éves újságírót tavaly síita milicisták elrabolták, és egy hétig fogva tartották, végül az al-Bagdadíja közbelépésére engedték szabadon.

Szimpátiatüntetés Bagdadban

Az iraki a sajtó hol elítélte, hol üdvözölte Zaidi magánakcióját, amely szerte az országban címlapsztoriként indullt. A radikális síita hitszónok Muktada asz-Szadr demonstrációkra szólította fel híveit az újságíró elengedéséért. A ma a bagdadi utcákra özönlő több ezer ember gúnyversikét is költött: Bush, Bush, jól figyelj, két cipővel a fejeden – énekelgették a tüntetők. Irakban a cipőhajigálás a megvetés jele.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Bagdad hivatalosan felszólította a tévécsatornát, hogy élő műsorban kérjen bocsánatot a Fehér Háztól az incidens miatt.

Bush Afganisztánban folytatta hadszíntéri hattyúdalát. A kabuli elnöki palota elől tudósító újságírók azzal ugratták egyik kollégájukat, hogy ő is vágjon cipőket az eléjük lépő elnökhöz. Az újságíró nem tett eleget a felszólításnak. Sőt, a túlzó elővigyázatosság jegyében a kabuli helyettes kormányszóvivő arra kérte amédia képviselőit, hogy „excellenciás uramnak” nevezzék Busht. Ez a megszólítás hagyományosan nem jár ki amerikai elnöknek.

Elfogyott a türelem

Az amerikai elnök Nuri al-Maliki iraki miniszterelnök társaságában tartott sajtótájékoztatót, amikor Zaidinak elfogyott a türelme. A Bushtól alig négy méterre ülő újságíró egyszer csak lekapta a cipőjét és az elnök felé hajította. Az elnök elhajolt, miközben Nuri al-Maliki, igazi szövetséghez hűen, megpróbálta eltéríteni a cipő útját. George W. Busht elkerülte a támadás, de az iraki újságíró nem nyugodott. Zaidi lekapta másik cipőjét is és azt is eldobta, de akkor már megakadályozták őt a pontos célzásban a feléje rohanó biztonságiak, akik leteperték, majd kivezették a teremből.

Az elnök lélekjelenlététét és humorát nem kezdte ki az elmúlt nyolc év; az eset után csak annyit közölt: "Annyit mondhatok, legalább negyvenes cipő volt." A New York Times beszámolója szerint az iraki újságíró cipőhajítás közben azt kiáltotta: "Ez a búcsúcsók, kutya!" Zaidi a kairói Al-Baghdadia csatorna riportere. Pár iraki újságíró a történtek után bocsánatot kért az elnöktől, aki megköszönte, de azt mondta, nem zavarja az eset.

Kellemetlen hírek: mégsem távoznak a csapatok

Bush negyedik útja előtt kellemetlen hírek láttak napvilágot. Mégsem vonulnak ki az amerikai csapatok jövő június végéig az iraki városokból, a bagdadi kormány pedig kész a 2011 végi teljes kivonulási határidő módosítására is - derült ki a napokban. Így egyelőre az iraki kormánynak be kell érnie azzal: George W. Bush vasárnapi vizitjét legalább biztosan búcsúlátogatásnak nevezheti. Az elnök nemrég, egy limai nemzetközi csúcsértekezleten való részvétele volt Bush utolsó, előre bejelentett külföldi útja. De az amerikai sajtó számított rá, hogy váratlanul ellátogat még abba az országba is, amely nyolcéves elnöksége alatt jelentős részben lekötötte az energiáit, és nagyban meghatározza majd történelmi örökségét.

Bush iraki útja, amelynek során a helyi vezetőkkel és csapataival is találkozott, megkoronázza az elmúlt hónapok diplomáciai erőfeszítéseit, amelyek január 1-jétől tovább biztosítják az amerikaiaknak a jogalapot az országban való tartózkodásra. Ugyanakkor még szombaton, Ray Odierno tábornok, főparancsnok nyilatkozatából kiderült: az amerikaiak "támogató erőként" az egyezményben foglaltaknál tovább maradnak az ország városaiban, nem vonulnak ki jövő június végéig.

Szóvivője szerint ez nem a kétoldalú paktum megsértése, hiszen nem harcoló alakulatokról, hanem "segítőkről" van szó, akik az iraki biztonsági erőket támogatják. Az azonban nem világos, hogy az országban állomásozó mintegy 140 ezer amerikai katona közül hányan vennének részt ebben a biztonsági átmenetben. Odierno annak kapcsán nyilatkozott, hogy - eredetileg szintén búcsúvizitre - befutott Robert Gates védelmi miniszter is, aki azonban Barack Obama felkérésére marad a Pentagon élén. Nem fogalmaztak egyértelműen a 2011 végére tervezett teljes kivonulással kapcsolatban. Gates azt mondta: Amerika tartani fogja magát ehhez a határidőhöz, Odierno viszont úgy vélte: ha a biztonsági helyzet megköveteli, újra lehet majd tárgyalni.

Az egyezmény ezt maga is lehetővé teszi. Naszir al-Ani, az iraki kormányfő kabinetfőnöke ugyan "idő előttinek" nevezte a főparancsnok szavait, de maga is utalt a módosítás lehetőségére. Ali al-Dabbagh iraki kormányszóvivő pedig a minap Washingtonban azt mondta: a kormány nyitott a határidő meghosszabbítására, az iraki csapatoknak tíz évre is szükségük lehet, amíg biztonságot tudnak teremteni - igaz, Nuri al-Maliki miniszterelnök elhatárolódott később ettől a megfogalmazástól. Mindez arra utal: az irakiak is bizonytalankodnak, és ezzel kapcsolatban belső feszültségre lehet még számítani.

A minap egy öngyilkos merénylő legalább 57 embert ölt, és több mint százat sebesített meg az északi Kirkukban - öt és fél évvel azt követően, hogy Bush elnök az Abraham Lincoln repülőgép-hordozó fedélzetén, a "Feladat végrehajtva" transzparenssel a háta mögött azt mondta: Irakban véget értek a nagyobb harci cselekmények.

- Nem ezt gondoltam, mégis rossz üzenetet küldtünk a felirattal - ismerte el nemrég a távozó elnök. Egy, a The New York Times-ban vasárnap megszellőztetett washingtoni jelentés szerint az iraki "újjáépítés" kapcsán 100 milliárd dollárt herdáltak el a többi közt a rossz tervezés, illetve az iraki társadalom elemi szintű ismeretének hiánya miatt. A Pentagon pedig kozmetikázta az adatokat, hogy elfedje a hiányosságokat.

Obama is nehéz helyzetben

Az egyre hosszabb háború nehéz helyzetbe hozza Obamát is, aki azt ígérte, másfél éven belül teljesen kivonulnak az amerikaiak Irakból. Nemrég, Hillary Clinton külügyminiszterségének bejelentésekor a megválasztott elnök már megkerülte a választ, ahelyett, hogy ezt megerősítette volna. A kampányban a republikánus John McCain érve volt, hogy nem szabad kivonulási időrendet felállítani a kiszámíthatatlan biztonsági helyzetben.

Cipõt emelnek magasba tüntetõk, akik George W. Bush amerikai elnök elõzõ napi látogatása miatt tiltakoznak a túlnyomórészt síiták lakta bagdadi negyedben, Szadrvárosban
Cipõt emelnek magasba tüntetõk, akik George W. Bush amerikai elnök elõzõ napi látogatása miatt tiltakoznak a túlnyomórészt síiták lakta bagdadi negyedben, Szadrvárosban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.