Dél-Korea százszor vágna vissza

Lázas közvetítésbe kezdett Kína Észak- és Dél-Korea, illetve az Egyesült Államok között, enyhítendő a feszültséget a hét eleji határincidens után. Holnap közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat kezdődik a Sárga-tengeren, a japán miniszterelnök megtiltotta kormánya politikusainak, hogy elhagyják Tokiót.

Szergej Lavrov orosz és Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter telefonon beszélt egymással. Lavrov szükségesnek nevezte, hogy ne éleződjön tovább a feszültség  és hogy teremtsék meg  a két Korea között az enyhülés feltételeit - jelentette be közleményben a moszkvai külügyminisztérium. Jang Csie-cse pénteken már személyesen találkozott az észak-koreai nagykövettel, és telefonos megbeszéléseket tartott amerikai, valamint dél-koreai kollégájával is.

A dél-koreai külügyminisztérium arról számolt be, hogy Szöulba utazott Taj Ping-kuo (Dai Bingguo), a kínai Államtanács tagja és Vu Ta-vej (Wu Dawei), az észak-koreai atomprogram leszerelésének ügyével foglalkozó kínai különmegbízott. Kim Szung Hvan külügyminiszter fogadta őket. Kína - amelynek a világon szinte egyedüli támogatóként és szövetségesként jelentős befolyása van az észak-koreai rezsimre - jelezte, fő prioritásámak tartja a feszültség enyhítését a Koreai-félszigeten. Barack Obama amerikai elnök korábban nyíltan is fellépésre kérte a kínai diplomáciát az incidens nyomán.

A dél-koreai Jonpjong-sziget ellen Észak-Korea kedd hajnalban intézett tüzérségi támadást: ebbben négy személy - két katona és két építőmunkás - halt meg. Békeszerződés nélkül véget ért háborújuk (1950-1953) óta ez volt a legsúlyosabb incidens Észak- és Dél-Korea között. Hivatalos phenjani bejelentés szerint az erőszakos reakciót az a hadgyakorlat váltotta ki, amelyet a déli hadsereg tartott a tengeri határhoz közel fekvő területen. A Jonpjong-szigetről már evakuálták a polgári lakosságot.

Szombaton Dél-Koreában a támadásnak áldozatul esett két katonát állami tiszteletadás keretében helyezték örök nyugalomra. A szertartást, amelyen Kim Hvang Sik miniszterelnökkel az élen több száz politikus és közéleti személyiség vett részt - élőben közvetítették a televíziók.

Ri Mjon Bak dél-koreai elnök pénteken a hadsereg egyik volt vezérkari főnökét, Kim Kvan Dzsint nevezte ki védelmi miniszternek, miután elődje egy nappal korábban lemondott, mert a sajtó és az ellenzék erélytelenséggel vádolta az észak-koreai támadás nyomán. A frissen kinevezett dél-koreai védelmi miniszter az államfő által összehívott biztonsági tanácskozáson  azzal fenyegette meg Észak-Koreát, hogy országa „százszorosan" visszavág, ha Phenjan újra agressziót követ el ellene. Hasonló fenyegetést fogalmazott meg Ju Nak Dzsun, altábornagy, a haditengerészet főparancsnoka is, aki a szombati temetésen mondott beszédében kijelentette, hogy a haderőnem „ezerszeresen" megtorolja két emberének elvesztését.

A temetés után három Észak-Korea-ellenes tüntetés is volt a fővárosban. Az egyiken csaknem ezer veterán tengerészgyalogos gyűlt össze. „Eljött a cselekvés, a visszavágás ideje. Lőjük a phenjani elnöki palotát!" - kiabálták. Többen észak-koreai zászlót, a phenjani vezetők képét égették.

A Koreai-félsziget körül kialakult feszült légkör miatt a japán miniszterelnök szombaton megtiltotta kormánya tagjainak, hogy elhagyják Tokiót. Kan Naoto utasítása legalább december 1-jéig érvényben lesz. A miniszterelnöki hivatal közleményének érvelése szerint teljesen kiszámíthatlan, hogy Észak-Korea miként reagál a Sárga-tengeren vasárnap kezdődő amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatra. A minisztereknek szükség esetén egy órán belül hivatalukban kell lenniük - áll az utasításban. Ha rendkívüli esemény miatt el kell hagynia a fővárost egy kormánytagnak, úgy gondoskodnia kell arról, hogy megfelelő személy vegye át a tárca irányítását távollétének az idejére.

Egyes elemzők szerint Kan utasításának a hátterében az a szándék is meghúzódik, hogy demonstrálja: a kormány válsághelyzet esetén biztosan kezében tartja az irányítást. A kormányt keményen bírálta az ellenzék, mert szerinte a testület késve reagált a keddi észak-koreai támadás hírére.

Felmérhetetlen következmények

Phenjan szombaton azzal vádolta meg Dél-Koreát, hogy „élő pajzsként" használja Észak ellen azokat az civil állampolgárait, akik a minapi tüzérségi párbajban meghaltak Jonpjong szigetén.

„Ha igaz az, hogy haltak meg dél-koreai polgári lakosok a keddi összecsapásban, akkor az nagyon sajnálatos, de mindenképpen Szöul hibája, mert élő pajzsot helyezett el ott, tüzérségi állások közelében, és a haláleseteket felhasználja propagandakampányában. (Dél-Korea) olyan látszatot teremt, mintha védtelen civilek váratlanul ki lettek volna téve az északiak körültekintés nélküli tüzérségi támadásának" - olvasható a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség egyik jelentésében.

Dél-Korea aznap hadgyakorlatot végzett a térségben. Tüzérsége azonban Szöul állítása szerint nem Észak-Korea felé lőtt, hanem az ellenkező irányba. Phenjan azt állítja: arra intette déli szomszédját, hogy "az összetűzés elkerülése érdekében" hagyja abba a lőgyakorlatot.

A vasárnap kezdődő dél-koreai-amerikai hadgyakorlattal kapcsolatban a KCNA figyelmeztetett: „Senki nem tudja felmérni előre annak következményeit, hogy az Egyesült Államok repülőgép-hordozókat hoz a Sárga-tengerre", és ezek részt vesznek a légierők és a haditengerészetek közös manővereiben. A tervezett közös hadgyakorlat a bizonyíték arra, hogy az Egyesült Államok "a főbűnös, aki kitervelte a keddi incidenst, és a háttérből irányítja az eseményeket". Észak-Korea "kíméletlenül odacsap", ha a hadgyakorlaton részt vevők megsértik szuverenitását - áll a KCNA hírügynökség által kiadott phenjani közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.