Fogolykínzás gyanújába keveredtek brit katonák Irakban

Iraki foglyok kínzásának gyanújába keveredtek brit katonák; a brit védelmi minisztérium több tucatnyi állítólagos esetet vizsgál.

Az ügyet a The Independent, a legnagyobb liberális napilap tárta fel szombaton. Az újság szerint a brit védelmi tárca 33 incidensről kapott értesítést az egykori iraki foglyok jogi képviselőitől.

A sértettek szerint előfordult, hogy brit katonák egymásra fektették, és elektrosokkal kínozták őket. Állítólag volt olyan eset is, hogy járőröző brit katonák utcán futballozó fiatalokat vittek magukkal támaszpontjukra, és ott megalázó, szexuális bántalmazásoknak tették ki őket.

Az egyik volt fogoly azt mondta, hogy 2003-ban két brit katona is megerőszakolta. Az ismertetés szerint az akkor 16 éves fiú egy brit támaszponton homokzsákokat töltött, és amikor a zsákok elfogytak, egy katona beküldte őt egy közeli épületbe. A sértett azt hitte, hogy ott zsákok lesznek, ám a helyiségben két brit férfi katonát talált, orális szex közben.

Amikor benyitott, a katonák rátámadtak, rugdosták és ütlegelték, majd egyikük kést szegezett a nyakának, a másik levetkőztette, és mindketten megerőszakolták - áll a The Independent szombati írásában.

A lap értesülése szerint brit katonanők is részt vettek a volt foglyok által most felpanaszolt szexuális és fizikai bántalmazásokban.

Bill Rammell, a brit védelmi minisztérium hadseregügyi államtitkára szombaton a BBC rádiónak azt mondta: a jogi képviselők által megfogalmazott állításokat a tárca "nagyon komolyan veszi ... állításokat azonban nem szabad tényként kezelni, ahogy azt Phil Shiner (az irakiak vezető ügyvédje) teszi".

Hozzátette: Irakban összesen több mint 120 ezer brit katona szolgált, óriási többségük a legszigorúbb viselkedési normáknak megfelelően. Előfordult ugyan néhány egyéni atrocitás, de ezekben csak igen csekély számú brit katona volt érintett, és semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy széles körűen elterjedt jelenségről volt szó - mondta Rammell.

Az irakiak ügyvédeinek vezetője ugyanakkor a BBC-nek kijelentette: több száz olyan további esetről van tudomása, amelyekben nem is folyik vizsgálat. Phil Shiner szerint azonban mivel az iraki sértettek nem tudják, hogy Nagy-Britanniában megvannak a megfelelő jogi keretek az ilyen ügyek kezelésére, az esetek zöme valószínűleg kivizsgálatlanul marad.

Iraki foglyok kínzásával, sőt őrizetesek gyanús körülmények közötti halálával már korábban is vádolták a brit hadsereget.

Az egyik legnagyobb botrányt a Daily Mirror című bulvárlap kavarta még 2004-ben, azzal, hogy irakiakat brutálisan kínzó brit katonákról közölt fotókat. A hatalmas belpolitikai vihart kavaró felvételekről azonban néhány nap alatt kiderült, hogy hamisak; ezután a lap főszerkesztője lemondott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.