Fogolygúnyolásért kapott börtönt egy izraeli katona

S tizedest azért ítélték öt hónapnyi fegyházra, mert fegyvert fogott egy megbilincselt, bekötött szemű palesztinra. Két vezető izraeli jogvédő csoport kedden kiadott közös közleményében azt állítja, az izraeli belbiztonsági szolgálat sorozatosan megsérti a palesztin bebörtönzöttek emberi jogait.

A jelentés szerint szűk és koszos cellákban tartanak több palesztin foglyot. Van olyan cella is, amelynek nincs ablaka, viszont állandóan fel van kapcsolva benne a világítás, így a bent lévők nem tudnak nyugodtan aludni. A bebörtönzötteket székhez kötözik a hosszú kihallgatások alatt, sértegetik, fenyegetik, ütik őket - állítják a jogvédők.

Az igazságügy-minisztérium tagadja e vádakat, és kijelentette, hogy a börtönökben betartják a törvényeket. Meg kell akadályozni, hogy palesztin szélsőségesek Izrael elleni támadásokat kövessenek el - tette hozzá a minisztérium. A jelentés 121 palesztin fogoly vallomása alapján készült. Ezeket az embereket a Tel-Avivhoz közeli Petah Tikva városának fegyintézetében tartották fogva 2009-ben. A dokumentum szerzői, a B,Celem és a Hamoked izraeli emberjogvédő szervezetek arról számoltak be, hogy a megkérdezettek fogva tartásának körülményei továbbra is kegyetlenek, embertelenek, megalázóak, és kínzások is előfordulnak.

A foglyokat Ciszjordániában vették őrizetbe arra hivatkozva, hogy biztonságra veszélyes tevékenységet folytattak. Fogva tartásuk időtartama egy héttől két hónapig tartott. Kis cellákba zárták őket, amelyekben bűzös, kagyló nélküli WC és koszos ágynemű várt rájuk. Sokan alvási zavarokra panaszkodtak. A hosszúra nyúlt kihallgatások közben csak rövid szüneteket tartottak, amikor ehettek vagy tisztálkodhattak. Hozzávetőleg egyharmaduk arra panaszkodott, hogy kihallgatóik sértegették és családtagjaik elleni fenyegetőzésekkel igyekeztek nyomást gyakorolni rájuk. Az érintettek kilenc százaléka arról számolt be, hogy vallatóik ütötték, durván taszigálták és lökdösték őket.

A beszámoló szerint a palesztinok 2001 óta 645 esetben nyújtottak be panaszt az igazságügy-minisztériumhoz, de a hatóságok egyszer sem kezdtek vizsgálatot. A tárca ezzel szemben azt állítja, hogy a panaszokkal foglalkoztak, így a katonai rendőrség a 2000 és 2007 közötti időszakban 427 esetben kezdett vizsgálatot palesztinok bántalmazásával kapcsolatos állítások alapján. A minisztérium ugyanakkor nem adott tájékoztatást arról, hogy milyen eredménnyel zárultak ezek a vizsgálatok.

Hétfőn öt hónapnyi börtönbüntetésre ítéltek Izraelben egy katonát, aki a mobilján tárolt fotók tanúsága szerint megbilincselt, bekötött szemű palesztinokra fogott fegyvert – ezzel a hivatalos indoklás szerint személyiségi jogokat sértett és a hadsereghez méltatlanul viselkedett. S tizedesre – akit egyébként drogfogyasztás gyanúja miatt tartóztattak le – elsőként szabtak ki büntetést palesztin foglyok elleni visszaélésekért azokban az ügyekben, amelyek az elmúlt hónapokban többször is csorbították az izrreali védelmi erők, az IDF hírnevét. Augusztusban egy izraeli katonanő, Eden Aberdzsil tett fel képeket a Facebookra, amelyeken mosolyogva pózol bekötött szemű palesztinok mellett még 2008-ban, október elején pedig egy katonáról került elő egy 2007-ben készült videófelvétel, amint éppen hastánccal aláz egy falhoz állított palesztin nőt.

Eden Aberdzsil nagy felhördülést keltő fotóinak egyike a Facebookon
Eden Abergil poses for a photograph near Palestinian detainees in this picture taken in 2008, as seen from this screen shot of the Sachim Tumblr blog taken August 17, 2010. The former Israeli soldier said on Tuesday she saw nothing wrong in having posted the pictures of herself on Facebook posing next to handcuffed and blindfolded Palestinian detainees. REUTERS/sachim.tumblr.com/Handout (ISRAEL - Tags: POLITICS CIVIL UNREST SOCIETY IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.