Fogolycseréről tárgyalnának a tálibokkal

Az Egyesült Államok fel akarja újítani az afganisztáni tálibokkal folytatott, fogolycseréről szóló tárgyalásokat egy évek óta fogva tartott amerikai katona kiszabadítása érdekében - közölte keddi számában a Washington Post.

Bowe Bergdahl őrmestert az egyik legveszélyesebb lázadó csoportnak számító Hakkani-hálózat emberei rabolták el 2009. június 30-án Kelet-Afganisztánban. Szabadon bocsátásáért cserébe Washington a guantánamói börtönökben fogva tartott öt vezetőjüket akarja felajánlani a szervezetnek.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője kedden kijelentette, hogy az Egyesült Államok valóban törekszik Bergdahl kiszabadítására, aki feltehetőleg az egyetlen amerikai katona, akinek nyoma veszett Afganisztánban, de jelenleg nem tárgyal a tálibokkal. Carney az üggyel kapcsolatban nem akart részletekbe bocsátkozni, csak annyit mondott el, hogy a tárgyalások felújítása esetén Washington kész egyezkedni a katona biztonságos hazatéréséről.

„Katonai, diplomáciai és hírszerzési eszközeinket bevetve kétségtelenül minden egyes nap azon dolgozunk, hogy Bergdahl őrmester épen és egészségesen hazatérhessen” – reagált a washingtoni napilap írásra Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője, azonban nem árult el részleteket. Az ajánlat már korábban is terítéken volt, a tálibok azonban két évvel ezelőtt kivonultak a tárgyalásokról, mert nem akarták elfogadni az amerikai kormány azon feltételét, amely szerint próbaként egyesével vagy kettesével engednék szabadon a foglyokat, hogy meggyőződhessenek arról, az elengedett rabok nem térnek vissza a fegyveres csoportokhoz.

A lázadók Bergdahl foglyul ejtése után csaknem fél évvel közzétettek egy videofelvételt az interneten, amelyen az akkor 23 esztendős férfi volt látható külsérelmi nyomok nélkül. Megadta nevét, beosztását, személyes adatait, majd elmondta, hogy a tálibok hadifoglya, elítéli az amerikai vezetőket az iraki és az afganisztáni muzulmánokkal való bánásmód miatt és leszögezi, hogy az amerikaiak nem tudják legyőzni a tálibokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.