Foglald el Obamát!

Az amerikai elnök újraválasztási kampányának legfontosabb témája lehet a társadalmi egyenlőtlenség, vélik szakértők Obama kedd este elmondott beszéde után. Az elnök átvette a térfoglaló mozgalmak legtöbb követelését.

Kansasban, abban a kisvárosban tartotta meg tegnap Barack Obama – elemzők szerint – kampánynyitó beszédét, amelyben 1910-ben a republikánus elnök, Theodore Roosevelt mondta el az "Új Nacionalizmus" című beszédét. Az egy évszázaddal ezelőtt elhangzott beszédben az akkori elnök erősebb központi kormányt ígért, amely megvédi az egyszerű amerikaiakat a nagy cégek és lobbiérdekek kapzsiságától és nemtörődömségétől. Roosevelt beszéde a 20. századi progresszivizmus korai alapjait tette le – emlékeztet a Washington Post tudósítása.

A helyszínválasztás előre vetítette a beszéd tartalmát: az amerikai elnök ezúttal felhagyott munkahelyteremtő törvényjavaslatának népszerűsítésével, inkább világos határvonalat húzott a republikánusok és a demokraták gazdasági programja közé.

"A filozófiájuk egyszerű: akkor járunk jól, ha mindenkit hagyunk, hogy gondoskodjon magáról és játsszon a saját szabályai szerint", mondta Obama. "Nos, azért vagyok itt, hogy elmondjam, nincs igazuk."

Az elnök szerint nagyon sok amerikai számára már jóval a válság előtt kiderült: a kemény munka egyáltalán nem biztos, hogy jó megélhetést biztosít. "Azok, akik legfelül állnak a ranglétrán, a vagyonuknak és befektetéseiknek köszönhetően egyre jobban növekedtek, egyre nagyobb jövedelemre tettek szert – nagyobbra, mint bármikor. Ám mindenki más azzal küszködött, hogy egyre magasabb a rezsi, miközben a fizetések nem nőnek, és túl sok család találta magát hatalmas adósságok közepette, csak azért, hogy fenntartsa magát."

Obama szerint ez egy döntő fontosságú pillanat a középosztály számára. "A tét az, hogy vajon ez egy olyan ország lesz-e, ahol a dolgozó emberek tudnak annyit keresni, hogy családot alapítsanak, legyen szerény megtakarításuk, egy házuk és nyugodt öregkoruk." 

A 99 százalék követeléseit vette át az elnök?

Az elnök – mint fontos beszédeiben gyakran – ismét hangsúlyozta az ország egységét: "Ezek nem demokrata vagy republikánus értékek. Ezek nem az 1 százalék vagy a 99 százalék értékei. Ezek amerikai értékek." 

A beszédbe tehát beemelte a szeptember elején indult és néhány hete felszámolt térfoglaló mozgalmak szlogenjét is. Igaz, épp hogy tagadta a Wall Street és a társadalmi egyenlőtlenségek ellen tüntetők által felállított megosztottságot, ám sajtókommentárok szerint a beszéde egésze azt mutatja: az elnök bizony átvette a térfoglalók legfőbb üzenetét. A beszéd pedig azt sugallja, hogy a 2012-es, az újraválasztásért vívott kampány központi témája az egyenlőtlenségek elleni harc lesz. 

Az 1200 fő előtt, egy középiskola tornatermében elmondott beszédben valóban hemzsegtek az elmúlt hónapokban gyakran hallott adatok. Hogy egy átlagos vezérigazgató harmincszor többet keres, mint a beosztottja. Hogy míg a felső egy százalékba tartozó gazdagok jövedelme az elmúlt évtizedben 250 százalékkal nőtt, addig az átlagamerikaiak fizetése hat százalékkal esett. 

Említette, hogy ma egy szegény sorba születő amerikai gyermeknek csupán 33 százalék esélye van, hogy a középosztály soraiba emelkedjen, míg a második világháború után az arány 50 százalék volt. És persze: hogy a leggazdagabbak fizetik a legkevesebb adót. "Ma a kiskapuknak köszönhetően a milliomosok negyede kisebb kulccsal adózik, mint az önök milliói, mint a középosztálybeli családok milliói. Néhány milliárdos egy százalék adót fizet. Egy százalékot."

Barack Obama  Kansasban tartotta meg kampánnyitó beszédét  2011. december 6-án
U.S. President Barack Obama waves during his speech about the economy and a payroll tax cut compromise during a visit to Osawatomie High School in Kansas December 6, 2011. More than a 100 years ago, President Teddy Roosevelt delivered a speech in Osawatomie in which he railed against big corporations and the privileged while arguing for "fair play" for ordinary Americans. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES - Tags: BUSINESS POLITICS EDUCATION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.